Primăvara și toamna sunt perioadele congreselor, conferințelor și seminariilor de formare continuă. Între acestea, îmi permit să aleg printre puținele care mă interesează, și, de anul trecut, particip la seminariile de medicină integrativă și a rolului nutriției în diferite patologii, ale dlui prof. dr John Ionescu (Spezial Kilinik Neukirchen, Germania), la București.

Viziunea a ceea ce se numește azi medicină integrativă, adică a trata pacientul într-un context clinic unitar, nu doar pe organ, o are și mama mea, dr Palaghia Pop, medic primar interne, de mai bine de 20 de ani. „Noi avem grijă de alimentele pe care le punem în farfurie, dar, în realitate, ceea ce ajunge la celule este ceea ce contează.” explică simplu dr Palaghia Pop. ”Dacă absorbția nu se face eficient, ne străduim inutil să găsim alimente curate. De aceea tubul digestiv trebuie să aibă prioritate în tratament. Asta înseamnă că flora bacteriană intestinală trebuie să fie în regula, la fel și curațenia mucoasei (combaterea inflamatiei cronice) și absența elementelor parazitare (mai ales cand e vb de alergii).” De la mama mea știu că, „orice ai trata, întâi verifici digestia”. Indiferent că e boală autoimună, depresie, sau altă patologie, aparent fără nicio legatură cu digestia.

dr palaghia pop medic primar interne

Tendința actuală este de a oferi un interes deosebit microbiomului intestinal (inclusiv la Congresul de Obezitate din toamna trecută, de la Cluj, s-a discutat), lucru pe care mama mea, dr Palaghia pop, medic primar interne, îl face de zeci de ani. De ce a trebuit să treacă atâta timp să se urmeze acest fir logic și să se realizeze studii abia acum?

Dietetica în bolile alergice și autoimune

O mare parte din seminariile dlui profesor Ionescu sunt dedicate bolilor alergice și autoimune. Între cauzele acestor probleme stau atât toxicitatea cu metale grele, tulburări hormonale, cât și alimentația neadecvată. Da, în patologii aparent fără nicio treabă cu digestia, nutriția este de o importanță extremă. În articolul abordarea integrativă a bolilor autoimune – vezi aici, cercetătorul german de origine română oferă o sinteză exhaustivă asupra subiectului, pe care eu am început să îl pun în practică cu ceea ce am eu la dispoziție, în acest moment.

Un exemplu vizibil la îndemână este cel al unei doamne cu dishidroză palmară (cu hipotiroidism și hashimoto pe fond), căreia i-am instituit, pe lângă regimul igieno-dietetic pentru kilogramele în plus, și dietetică specială pentru rezolvarea acestei probleme supărătoare pentru dânsa. S-au încercat diverse metode de tratament dermatologice clasice pentru afecțiunea dânsei, dar nu au avut ca efect decât ținerea sub control a acesteia: fototerapie și, normal, corticoizi unguent (dermovate). Pacienta s-a prezentat la mine în momentul în care afecțiunea era încă vizibilă și ținută sub control cu alifia, de 3x/zi. În urma intervenției dietetice specifice, am rugat-o să întrerupă treptat aplicarea alifiei, deoarece corticoizii interferează cu sinteza de colagen, de care are nevoie pielea să se refacă. Actualmente aspectul este normal, ceea ce mă bucură enorm, vom urmări evoluția.

Dietetica specială aplicată: rezolvarea digestiei, nutriție ortomoleculară puternic antiinflamatoare și imunomodulare + regimul igieno-dietetic cu excluderea glutenului.

dishidroza palmara tratament dietetic

Dietetica specială în oncologie

Intervenția nutrițională în oncologie este total neglijată. La primul seminar al rolului nutriției în boala canceroasă am realizat un mic review anul trecut aici, iar săptămâna trecută am aprofundat anumite aspecte și aflat altele noi din parteneriatul productiv ca speakeri dintre dr John Ionescu și dr Horațiu Albu, cu o vastă experiență în dietetica specială oncologică. Îmbinând cunoștințele deja existente de la mama mea, dr Palaghia Pop, medic primar interne, despre intervenția specială în bolile canceroase, cu elementele învățate la seminariile de medicină integrativă, am preluat și cazuri de nutriție oncologică (în terapie combinată, încă nu monoterapie). Vezi aici interviul prof John Ionescu – Abordarea integrativă a bolilor neoplazice.

prof john ionescu sigina dr albu nutritie cancer

Nutriția nu este = slăbire. În nutriție și dietetică, patologia obezității este doar una, nutriția jucând un rol crucial în majoritatea patologiilor. Scăderea ponderală poate trata sau ameliora mult comorbiditățile ce însoțesc obezitatea, este adevărat, chiar dacă această scădere ponderală este departe de linia estetică, cea comercială, ci aproape de o greutate sănătoasă din punct de vedere medical – vezi aici și aici sau aici. În multe cazuri, slăbirea și o linie estetică sunt, mai degrabă un bonus, iar beneficiul real este creșterea calității vieții prin ameliorarea drastică sau tratarea patologiilor existente. Asta mi-e pasiunea, vocația și specializarea.

Și un bonus, pentru voi, cititorii mei: eu, înainte, și după -28 kg (vezi și aici).


 5


© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Cluj-Napoca: 0749651957 (Synobis Medical)
Programari Vatra Dornei: 0751516175 (Dorna Medical)

Share This

Share this post with your friends!