”Sa nu combini carnea cu cartofi”

sau cum miturile urbane nu mor niciodată. Este foarte corect sa combini proteina cu carbohidrat, fie că aceasta e carne cu cartofi, pui cu orez, mămăligă cu brânză, cartofi frantuzești (ou=proteină cu cartof), ou cu mazăre, ou cu pâine, paste cu ton sau cu pui (să nu mai zic de lasagna).

Ba chiar există această combinație la modul natural in cerealiere si leguminoase. Pâinea integrală are 14 g proteine, 50 g carbohidrati/100 g. Fasolea, mazărea, lintea au în medie 10 g proteine și cam 20 g carbohidrati (100 g fierte).

Si daca tot vom intra in post în vreo lună si am stabilit deja ca proteina vegetala completa se face prin combinarea cerealierelor cu leguminoasele (ex: orez cu mazare, porumb cu fasole rosie) avem de-a dreptul aceeasi compozitie de macronutrienti ca si la carne cu cartofi. Mancati linistiti aceste combinatii si nu uitati sa lasati jumatate din farfurie libera pentru verdeturi (sau muraturi cu sare, ca-i sezon, cei fara restrictii la sare).

”Să nu mănânci după ora șase.”

Nu se întâmplă absolut nimic ieșit din comun după ora 18, așa că fă-ți orarul de mese cum ți-e comod. Doar nu te culca cu burta plină, lasă 2-3 h distanță de la ultima masă, să se evacueze stomacul și să aibă repaos si tractul gastrointestinal pe durata somnului, nu el să macine și tu să dormi. Deci singura rațiune e cea de a asigura un repaos gastric. Daca te culci la 22, logic e să fie ultima masă undeva pe la 19. Dacă te culci la 00, la 21 e ok. Nu te ghiftui să poată și stomacul și ficatul tău să se ”odihnească” pe durata somnului.

”Fructele fermentează în intestin”

Ba înainte de mâncare, ba după mâncare, ba să nu le mănânci seara, ba la distanță de mese. Adevărul e că nu fermentează nimic decât dacă ai disbioză intestinală (dezechilibre ale microbiomului intestinal) sau vreo boala gastro-intestinală. Care trebuie tratată la medicul gastroenterolog și cu dietetică specifică la dietetician. Altfel poți consuma fructele exact atunci când îți cad bine: ca desert sau înainte de masă sau ca gustare între mese, ingure sau combinate.

Nu se bea apă în timpul mesei.

Atunci hai să nu mai mâncăm nici supă înainte de felul doi 🙂 Ba poți bea un pahar sau o jumătate de pahar de apă în timpul mesei dacă așa îți cade bine, nu se diluează nimic, stai liniștit. Atenție doar dacă bei mai multă apă foarte rece/cu gheață, aceasta poate ”slei” bulgărele alimentar crea spasm digestiv și dureri de stomac (gândiți-vă cum arată stratul de grăsime minim de pe ciorba de la frigider și cum arată după ce ați încălzit-o – ar îngreuna digestia așa, rece).

”Carbohidrații îngrașă”

Carbohidrații complecși – pâine integrală, paste integrale, orez, cartofi, leguminoase, porumb/mămăligă sunt esențiale în farfuria de zi cu zi pentru sașietate optimă la calorii minime. Ba chiar cartofii sunt jumătate caloriile pâinii așa că lasă-i în farfurie. Îngrașă excesul caloric din orice, așa că învață cum să îți echilibrezi farfuria și să mănânci sănătos – iar asta înseamnă a include, nu a exclude, în proporții adecvate pentru tine.

Voi ce mituri știți?

––

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Sigina @ Synobis Medical: 0749651957 | Programări consultații ONLINE aici.

Share This

Share this post with your friends!