Postul este un obicei relaționat mai mult cu credința și spiritualitatea, decât cu sănătatea. Pe timpul postului, produsele de origine animală trebuie înlocuite cu ceva: mai multe produse de origine vegetală. Este normal ca creșterea consumului de vegetale(că n-avem de ales, pe durata postului) să ne facă să ne simțim mai bine, deși n-ar strica să avem o dietă omnivoră cu un procent foarte ridicat de zarzavaturi nici în restul anului.
Pe parcursul postului, pot exista două probleme: deficitul proteic și lipsa sațietății în absența unui aport exagerat de carbohidrați care să compenseze. Avem câteva surse de proteine vegetale pe care putem să punem accent în această perioadă: leguminoasele – mazăre, fasole, linte (roșie și verde), soia și pseudocereale: hrișcă, chia, quinoa care pot asigura o parte din necesarul proteic.
Riscul să consumăm alimente foarte procesate – pateuri vegetale, produse derivate din soia este ridicat în această perioadă. Maniera de procesare poate determina dacă un produs mai este sănătos sau nu. Nu toate sunt bune, cum nu toate sunt proaste. Pentru creșterea sațietății pe perioada postului, recomand suplimentarea cu izolat proteic din mazăre bio, care poate fi încorporat în sosuri, supe creme, pireuri vegetale. Este de găsit aici, cu cod de reducere AR-0060. Desigur, puteți să vizualizați și alte produse vegane din oferta site-ului.
Pentru detalii legate de ce mâncăm de post, vă invit să vizionați înregistrarea emisiunii Din vorbă în vorbă, Look TV, cu Luciana Indre.
© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Cluj-Napoca: 0749651957 (Synobis Medical)