Ziua de 7 octombrie 2015 a fost una decisiva pentru o profesie nouă la noi în țară, cea de dietetician – vezi aici. Articolele în dreptul cărora scrie ”se elimină”, nu se iau în considerare. Conform definiției Federației Europene a Asociațiilor Dieteticienilor (reflectată și în art 2, lit a a propunerii legislative privind organizarea şi exercitarea profesiei de dietetician),

dieteticianul este: persoana calificată în Nutriţie şi Dietetică recunoscută de autorităţile naţionale şi care aplică ştiinţa nutriţiei în alimentaţia şi educaţia grupurilor sau indivizilor atât în situaţii de boală cât şi în sănătate şi menţinerea ei.

Dietetician vs Nutriționist

Având în vedere cele mai sus menționate, profesia de dietetician o înglobează pe cea de nutriționist și nu invers (vezi și art 3, alin. 1).

Medic Nutriționist vs Dietetician-Nutriționist – clarificare

Privind țara noastră, neavând un precedent al acestei meserii, este mai popular termenul de nutriționist atribuit medicilor cu experiență sau specializare adițională în nutriție – de regulă, cei cu specializarea medicală în diabet și boli de nutriție, dar și de medici cu alte specializări (medicină generală, endocrinologie și altele), care au făcut o specializare în nutriție, de aici termenul foarte bine încetățenit de ”medic nutriționist”. Ce trebuie să știți este că dietetica și medicina sunt două specializări distincte și, pentru ca un medic să poată poată profesa și ca dietetician, este nevoie să urmeze aceleași studii nivel licență ca absolvenții de nutriție și dietetică.

Mai multe despre acest subiect am scris pe sigina.ro, blogul meu personal de frumusețe și stil de viață, aici.

Ce face dieteticianul

Exercitarea profesiei de nutriționist nu impune nicio îngrădire administrativă,  citez: ”Principiul independenţei profesionale conferă dieteticianului dreptul de iniţiativă şi decizie în exercitarea actului profesional, cu Pentru o exprimare completă şi corectă. Idem. 9 asumarea răspunderii pentru calitatea acestuia, în limitele respectării de către pacienţi/ beneficiari de servicii de nutriţie şi dietetică a indicaţiilor dietetice primite.”  – art. 3 alin 4.

Promptitudinea presei i-a luat prin surprindere pe unii colegi medici, care probabil nu au reușit să își actualizeze informația privind exercitarea profesiei de dietetician, după cum reiese din declarațiile citate de publicații care le-au preluat, în genul stiri pe surse. Având un background în presă nu pot însă să nu mă întreb dacă articolele de acest tip sunt intenționat dezinformative, altfel se lua, cel puțin în paralel, și declarația unui reprezentant al Asociației Dieteticienilor, care este și membră Efad.  Dieteticianul nu este vreun satelit al medicului, ci își exercită profesia independent, în baza unei scrisori medicale sau a diagnosticului adus de pacient de la medicul de care ține afecțiunea. Așa cum un medic diabetolog trebuie sa aibă colaborarea colegilor de alte specialități pentru patologiile care nu intră în competența lui, la fel și dieteticianul trebuie să aibă colaborarea medicilor, inclusiv a diabetologului, în situațiile patologice care o cer. Odată stabilit diagnosticul medical, dieteticianul se ocupă de diagnosticul nutrițional și intervenția nutrițională specifice.

Pentru a evita situații ambigue, recomand ca cei interesați să consulte propunerea legislativă privind organizarea și exercitarea profesiei de dietetician și activitatea online a specialiștilor licențiați în nutriție și dietetică.

Sigina Pop

Dietetician-Nutriționist

Programări 0741929655

Cluj-Napoca

dietetica

Share This

Share this post with your friends!