Este aproape o regulă ca lumea să asocieze noțiunea de fast food (mâncare rapidă) cu junk food (mâncare-gunoi). Este adevărat că junk food este adesea fast food, însă fast food nu este întotdeauna junk food.

Junk food sunt acele alimente – mie îmi place să le numesc pseudoalimente – care nu aduc valoare nutritivă sau au o valoare nutritivă de slabă calitate, cu un exces de calorii (așa numitele calorii goale). De la snacks-uri de tip doritos la chipsuri, până la alimente fast food cu nutrienți de proastă calitate (supe instant, cu mulți aditivi, anumiți burgeri, prăjelile), ar trebui să ne păzim de ele și să nu facem nicio excepție, chiar dacă ne este foame. Asta pentru că, deși umplu pe moment, nivelul de sațietate este scăzut, și ne va fi foame din nou, poate mai tare decât înainte, și vom mânca mai mult.

La fast food intră toate variantele de mâncare rapidă. Chiar și o autoservire (”împinge tava”) ar intra la categoria de fast food de ales când suntem prin oraș, alături de o shaorma/kebab fără sosurile acelea nesănătoase (excepție iaurt/tzatziki) și cartofii prăjiți. Un aspect pozitiv este că acum există opțiunea de a alege făină integrală (la pizza, piadinas, paste), ceea ce adaugă valoare nutritivă produsului, și sațietate crescută, la același volum. Ingredientele sunt și ele o altă discuție.

Dacă dorim să controlăm îndeaproape proveniența alimentelor (ex puiul sau vita din kebab vs. carne de pui de casă), cel mai bine este să ne pregătim propria caserolă cu mâncare.

Exemplu de burger sănătos: pâine integrală, carne grătar/cuptor, brânză, legume

sandwich with chicken and cheese

Exemplu burger nesănătos: pâine albă, extrem de afânată (afânători, amelioratori etc), brânză topită, carne malaxată (nu se știe ce e prin ea) prajita, in ulei, cartofi prăjiți, eventual sosuri sau maioneze preambalate (din nou, aditivi alimentari).

Burger-Junk-Food

Concluzie: Vedem, așadar, că, uneori, diferența între fast și junk o constituie calitatea ingredientelor și/sau modalitatea de gătire. Optați pentru cea mai bună soluție alimentară pentru Dvs și, la nevoie, alegeți ”răul mai mic”. 

Vă invit să vizionați înregistrarea de la Look Plus, Ziua Bună cu Raluca Ghiță, să vedem câteva idei pentru persoanele care sunt nevoite să mânânce mereu în oraș/la muncă.

–-
© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Facebook Nutriționist Cluj
Programari Cluj-Napoca: 0741929655
Programări Dej: 0264213338 (Venusmed)
Programari Vatra Dornei: 0737031555 (Danaderm) și 0751516175 (Dorna Medical)

Share This

Share this post with your friends!