Dieta în cancer este o adaptare personalizată la situația pacientului oncologic și trebuie să țină cont de tipul cancerului, stadiu și starea generală a pacientului. Deoarece știm că nu există ”cancer”, ci o sumedenie de tipuri diferite de ”cancere”.
Când vorbim de dieta în cancer, ne referim la acele aspecte din nutriția normală care pot fi aplicate dar și partea de dietetică oncologică, adică utilizarea anumitor nutrienți, fie din alimente, fie din suplimente, cunoscuți ca având activitate imunomodulatorie, antiinflamatorie și antitumorală. Aceste măsuri dietetice pot susține organismul pacientului neoplazic pe durata terapiei oncologice, pot frâna sau, în unele cazuri chiar remite progresia tumorală.
Unele din multele probleme ale pacientului cu cancer sunt malnutriția și cașexia canceroasă, lucruri care pot fi preîntâmpinate și ameliorate printr-o dietetică bine gândită și adaptată.
Măsurile alimentare sau dietetice luate după ureche, ”de pe internet”, ”de la vecina”, pot slăbi organismul mai mult și e foarte ușor să cazi în măsuri pseudoștiințifice sau chiar îndoielnice atunci când ești speriat, debusolat și, mai ales, disperat.
Scăderea masei musculare e cauzată de modificările metabolice produse de boală și de către tratamentul oncologic asociat cât și scăderii bruște a aportului de proteine cu valoare biologică ridicată, ceea ce împinge organismul spre a consuma din resursele proprii (masa musculara e depozitul de aminoacizi a organismului). Prin dietetica oncologică încercăm să păstrăm masa musculară sau să o împiedicăm să scadă printr-un aport proteic adecvat, dar din surse sigure și conform tipului și stadiului de boala în care se află pacientul cu cancer.
Consumul de carbohidrați reprezintă un alt aspect care se modifică brusc în alimentația pacientului neoplazic. Și aici e nevoie de educație alimentară și dietetică și de desființarea miturilor legate de alimentația în bolile canceroase. Educația alimentară în bolile canceroase ne va scuti de multe cheltuieli inutile pe suplimente sau servicii care promit minuni și ne permite să ne concentrăm pe acei nutrienți cu dovezi științifice solide.
”Zaharul hrănește cancerul” – este o afirmație bombastică, de media, menită să atragă atenția asupra vreunui articol cu probabil prea puțină relevanță științifică. În primul rând, zahărul este un carbohidrat rafinat, nici omul sănătos n-ar trebui să îl consume foarte frecvent, darămite pacientul oncologic. În al doilea rând, celula tumorală folosește glucoză. Glucoza nu se produce doar din zahăr, ci din mai multe tipuri de carbohidrați, fie ei și naturali.
Înseamnă asta că trebuie să tăiem carbohidrații complet? Răspunsul este NU, și nici nu este înțelept să o facem. Dacă organismul nu primește glucoză sub o forma sau alta, își face singur glucoză, din alte surse (proteine, grăsimi). Printr-un proces numit gluconeogeneză. Deci nu putem priva complet organismul de glucoză, mai ales pentru că au nevoie de ea și celulele sănătoase.
Da, celulele tumorale folosesc mai multă glucoză decât celulele sănătoase pentru că o convertesc în energie într-un mod ineficient, de aceea au nevoie de cantități mai mari (vezi recenzia conferinței din 2015 pe aceasta temă). Dar de aici și până la afirmații bombastice și măsuri extreme este cale lungă, de-o știință. Vom învăța ce și cât și de unde ne putem lua carbohidrați, în funcție de situația în care sunteți.
Întrebare frecventă:
Am cancer sau am avut cancer.
Doresc o consultație de nutriție în cancer sau în prevenția cancerului,
cum procedez?
Răspuns:
Indiferent de etapa în care sunteți (recent diagnosticat, sub tratament oncologic sau tratament încheiat și valori sub control), solicitați consult nutriție online sau la cabinet conform informațiilor de la Contact,
fie prin formular, fie prin adresa de email afișată.
Anexati poze dupa documentația medicală pe email, sa pot să mă familiarizez cu situația Dvs înainte de avea întîlnirea/discuția propriuzisă.
Împreună, vom încerca să facem să fiți mai bine!
P.S. Poate îți sunt utile și Nutriția în bolile alergice, autoimune și cancer Și Alimentația și cașexia în cancer .
Sigina Pop este nutriționist-dietetician licențiat în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca, secția Nutriție și Dietetică și are experiență cu peste 2000 pacienți, începând din 2014. Licența în Nutriție și Dietetică este singura certificare de studii superioare în nutriție și dietetică din România. Dieteticianul nu este medic și nici nu trebuie să fie, ci face parte din echipa medicală. Corespondentul internațional al nutriționistului-dietetician este Registered Dietitian (RD).
© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Sigina @ Synobis Medical: 0749651957