Calendaristic este primăvară și revine moda curelor detox sau de cleansing sau purificare a corpului care au prins așa de bine la public în ultimii ani. Și care a devenit ea însăși o mini industrie – cuprinzând alimente, suplimente și tot felul de practici discutabile. În principiu, dacă urmăm un stil alimentar echilibrat și variat, cu multe zaravaturi și legume, oferim substratul necesar pentru ca sistemul nostru ”incorporat” de detoxifiere naturală să funcționeze firesc, fără ”intervenții” mai mult sau mai puțin științifice și reale. Am dedicat în trecut un articol exhaustiv detoxifierii – pe care îl puteți citi aici înainte de a trece mai departe la acest articol, dacă nu l-ați citit până acum.
Dar majoritatea oamenilor nu mănâncă nici pe departe echilibrat, consumă multe alimente de confort, procesate – fainoase, prajeli, produse zaharoase, alcool, sucuri și foarte puține vegetale și alimente sănătoase, astfel încât nu e de mirare că ajung să nu se simtă bine și să dezvolte diverse boli – metabolice, intolerante, letargie sau alte boli degenerative – un semnal al organismului că acesta suferă că nu ai mâncat, de exemplu, de mult timp glicozinolații aceia din broccoli, antioxidanții aceia din sfecla sau mineralele din ciorba de zarzavat sau betacarotenul din sote-ul de morcovi. Ficatul, rinichii, inima – întregul nostru corp are nevoie de macroelemente și microelemente pe care le luam din mâncare ca să funcționeze adecvat. Aceasta este o realitate.
Pe aceasta realitate vine această industrie detox să încerce să înlocuiască cu ”o cură” ceea ce nu se face cu tot stilul de viață. Nu interesează pe nimeni ca individul să fie educat alimentar, să știe cum să mănânce sănătos și variat și doar ca excepție de confort. Nu interesează, pentru că omul s-ar simți bine și de ce să mai cumpere cura ta de ”detox”. La această lipsă de informare (educație alimentară) contribuie și momentul din an în care suntem, de aceea am menționat în titlu ”detox de primăvară”.
Astenia de primăvară – deficite micronutriționale?
Primăvara suferim de acea letargie bine cunoscută ca ”astenia de primăvară”. Azi nici nu mai e așa rău, că am aflat că trebuie să luăm D3 în lunile de iarnă și mai avem acces la informare, ce-i drept cam trunchiată și bruiată de acești vânzători de cure. Din practica mea de cabinet, letargia aceasta, lipsa de energie, poate fi dintr-un mix de deficite de mediu, din care alimentația are o pondere importantă: în lunile reci și până când apar primele crudități locale, nu prea tragem la vegetale. Și mai ales nu tragem la crudități. Chiar dacă industria alimentară oferă acum o diversitate imensă și la alimentele integrale, inclusiv zarzavaturi și legume, mănânci cel mult o ciorbă, să-ți încălzești stomacul, nu-ți vine să mănânci salată, care e rece. Nu-ți prea vine să mănânci salate iarna/când e rece și, în general, nu îți vine să consumi alimente reci. Așadar, verdețurile scad dramatic în alimentația noastră câteva luni pe an. Astfel, e logic că și rezervele de vitamine, minerale, enzime făcute în sezonul cald să se epuizeze câteva luni mai târziu, adică tocmai pe acum, prin primăvară. E firesc să te simți obosit și letargic când un tip de rezerve din corp sunt pe sfârșite (elemente minerale, enzime, vitamine, antioxidanți).
Fără extreme
Pe acest fond vin vânzătorii de detoxuri, revitalizante și poțiuni verzi cu soluția salvatoare, iar cand ai un deficit de verdeață, logic că te simți bine după o cură de smoothies verzi, temporar. Însă ești dintr-o extremă în alta. Smoothies pot fi, nu zice nimeni, parte dintr-un regim alimentar echilibrat – verzi, rosii, cu avocado, fără avocado însă nu poți să repari cu adevărat niște daune trecând dintr-o extremă în alta. E ca și cum ai uza și tot petici o haină, în loc să o îngrijești să nu se deterioreze.
Din toată experiența mea, este firesc ca această nevoie de un influx mai mare de crudități să se manifeste în perioada aceasta anului. Și nu e de condamnat că nu îți vine să mănânci salată când e frig și că simți nevoia ulterior de o cură de sucuri de legume sau verdețuri, compensatorie, însă trebuie să știi exact de unde vine și ce măsuri să iei ca să nu mai ajungi în asemenea ”sevraj” și, mai ales, că nu e niciun ”detox” ci pur și simplu ”o cură”. Și pomenind de măsuri – una realizabilă ar fi să ai și iarna cât de des verdețuri crude în cantitate generoasă lângă mâncarea caldă, gătită: la un gratar cu piure lasă mai mult loc pentru o salată de varză stufoasă sau chiar una de verdețuri, pastele le puteți consuma din când în când sub formă de salată caldă cu frunze de spanac. Dacă nu merg cruditățile într-o zi, alăturați zarzavat gătit: sote de morcovi, ciuperci, broccoli la tigaie, legume la cuptor. Aveți grijă să aveți mereu jumătate farfuria zarzavat crud sau gătit sănătos în sezonul rece.
Hidratarea optimă zilnică – bază pentru detoxifierea naturală
O altă problemă ar fi hidratarea. Ca să funcționeze bine detoxifierea noastră naturală, în special rinichii cu eliminarea reziduurilor prin urină (și transpirație), scaunul (să avem un tranzit optim) trebuie să bem suficientă apă. Ce înseamnă suficientă? Depinde de la individ la individ și grosso modo 1.5-2 L lichide la femei și 2.2,5 L lichide la bărbați (preferabil apă plată supe, ciorbe, ceaiuri neindulcite), variabilă ce ține cont și de înălțime, greutate și stil de viață. În sezonul rece, scade cantitatea de lichide pe care o bem: 1. pentru că avem treabă și ignorăm semnalul de sete atât de mult și de des, încât creierul încetează să mai transmită semnalul de sete.. 2. pentru că nu avem stimuli externi (căldura) să creștem consumul, cum se întâmplă vara.
Așa că eu nu sunt de acord cu cei care recomandă ”să bei când ți-e sete”, pe un organism dereglat. Dacă ignori mult senzația de sete, și creierul nu îți mai transmite acel semnal, nu înseamnă că e bine să bei doar un pahar de apă pe zi. Din experiență (multă!), în primele 2-3 săptămâni de la reluarea unui aport hidric adecvat, urinezi mai des, ceea ce poate fi deranjant, însă, nevoia de a urina mai des scade cu timpul. E recomandat să bei tot câte o gură de apă, nu mult odată, deoarece organismul nu absoarbe și utilizează decât 500 ml lichide pe oră, restul se elimină. Nu cădea nici în extrema de a bea ”foarte multă apă” (peste 2-3 L). Nu este bine pentru organism, ba poate fi chiar periculos, diluând prea mult fluidele interne.
Un semnal al organismului că nu te hidratezi suficient poate fi și hipotensiunea. Volumul sanguin scăzut, senzație de slăbiciune, că ți se scurge sângele din picioare, că nu poți să te concentrezi, pot fi semne de tensiune arterială scăzută. Desigur, ea poate avea diverse cauze, însă deshidratarea este una din ele și poate fi fără senzație de sete. Hipotensiunea poate fi semnalul organismului că are nevoie de hidratare optimă pentru toate procesele care necesită lichide. Bea apă. Stai cu un recipient generos de apă lângă tine, pe birou.
Așadar, ”cura de detox” de primăvară nici n-ar exista dacă ne-am hidrata mereu corespunzător, că am elimina reziduurile constant și firesc fără să ”ajutăm” noi cu (ne)știință detox îndoielnică și dacă ne-am alimenta corespunzător, adică sănătos, echilibrat, având mereu jumătate farfuria vegetale. Poate am simți nevoia de o infuzie mai mare de verde – și, dacă simți, fă-o, dar nu reprezintă nicio detoxifiere, ci o cură, pentru că așa dorești tu.
© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Sigina @ Synobis Medical: 0749651957 | Programări consultații ONLINE aici.