În carantină mâncăm mai mult și ne mișcăm mai puțin decât de obicei. Fie că mâncăm de stres, de plictiseală, ”pentru că este” sau pentru că acum avem timp să coacem tot felul, echilibrul energetic se comportă la fel, depunem tot ce consumăm în exces.
În mod paradoxal, temerile financiare sunt însoțite de cumpărături compulsive pe fondul ancestral al fricii de a nu muri de foame. În loc să cheltuim și să mâncăm mai puțin, facem exact invers.
Cum poți să cheltui mai puțin?
Să cheltui mai puțin nu înseamnă să renunți la alimentele pe care le cumpărai de obicei și care îți plac. Să cheltui mai puțin înseamnă să te rezumi la strictul necesar – mâncare integrală pentru gătit și crudități și nu produse procesate, tone de făină pentru mâncare de confort. Să cheltui mai puțin mai poate însemna să nu folosești cumpărăturile ca scuză să ieși afară. Pentru toată lumea este greu să stea în casă, dar mulți folosesc cumpărăturile drept scuză pentru plimbări – ceea ce poate genera din nou cheltuieli inutile.
Cheltui mai puțin în carantină pentru că nu mai sunt tentațiile din mediul extern: magazine, restaurante, cafenele. De acasă îți comanzi cu siguranță mult mai rar mâncare gătită pentru că vei prefera să gătești.
Când mergi la cumpărături: fă listă cu lucrurile esențiale și nu te abate de la ea. Mergi la cumpărături după ce ai servit una din mesele principale. Când ești sătul, tentația de a cumpăra produse de confort este mai mică. Dacă îți este foame, îți vin tot felul ”de idei” și e firesc că te vei întoarce cu cumpărături neprogramate.
Investiția în consiliere psihologică sau nutrițională te ajută să gestionezi perioada de carantină într-un mod mai personalizat, cu tot ce va urma apoi, pentru că nu ne așteaptă un an ușor, chiar dacă se vor relaxa aceste măsuri extreme. Consilierea te ajută să îți prioritizezi alegerile mai conștient și să ieși cu mai multe beneficii și cu mai puține daune din această perioadă.
Fă mai puțină risipă:
Stochează alimentele perisabile: salata verde poate ține o săptămână întreagă dacă este păstrată într-un recipient cu puțină apă și e pulverizată zilnic. Tot ce poate fi congelat este bine să fie porționat. Puteți congela și mâncare gătită. Gătește cât mănânci, iar dacă rămâne și crezi că nu mai mănânci în ziua următoare, congelează. Dacă aveți surse de ouă de casă și faceți rost de mai multe odată, este bine să știți că ele țin foarte bine cam 30 de zile la temperatura frigiderului (4-6 grade) dar se și pot congela. Cum congelați ouăle: le spargeți pe toate și le bateți ca pentru omletă omogenizându-le bine. Se porționează și se stochează. Cam 3 linguri de compoziție formează un ou.
Nu investi excesiv în ”energie” pe care n-ai cum s-o consumi, cum ar fi făina, cartofi, orez și altele. Este bine să ai, dar axează-te pe legume nu foarte pretențioase. Dintre cele care nu-ți ocupă locul mixurilor congelate în congelator aș menționa morcovul, țelina, gulia – rădăcinile care adaugă fibre și consitență salatelor, legumelor la tigaie și altor preparate – la foarte puține calorii.
Cu excepția cazurilor sociale extreme, sunt puține șanse ”să mori de foame”, așa cum se temeau predecesorii noștri ancestrali. Și sunt mai mari șansele ca, mâncând și cumpărând necontrolat, să ieșim din perioada de carantină cu mai multe probleme – de care ne-am putea lipsi: exces ponderal, agravarea unor boli cronice pe fond de obezitate și daune emoționale mai mari, pe lângă cele financiare.
Putem trăi și ieși din carantină trăind mai rațional, mai conștient, chiar dacă mediul ne solicită emoțional acum.
Consiliere la distanță: vezi condiții aici.