Se apropie vara cu pași repezi, și este firesc să ne îndreptăm atenția în această perioadă către siluetă. Persoanele fără probleme ponderale își doresc o alimentație care să le potențeze efectul sălii de sport, cele cu probleme de supragreutate, să scape de cât mai multe kilograme până la vară. Dar, adesea, drumul către un corp frumos este pavat cu pseudosoluții, care nu te ajută să slăbești sănătos și pe termen lung.
Ce este de lăudat la persoanele care încep tot felul de cure, cu shake-uri, smoothies sau reguli stricte este dorința lor de schimbare și hotărârea cu care acționează. Deși ceea ce îi așteaptă este o cursă dificilă, și-o asumă, gândindu-se, poate, la început, că vor putea să o țină așa, sau că după aceea vor fi atente la ce vor consuma. Dar apoi nu se întâmplă aceasta, și survine recăderea. Și se năruie tot ce au construit cu efort și multă ambiție, situație care epuizează emoțional și descurajează. Apoi intervin criticile de dinafară: n-ai suficientă ambiție, trebuie să faci sport mai mult și să mănânci mai puțin ca să slăbești etc..
Acesta este tabloul unei lupte de unul singur cu greutatea, și descurajant de puțini reușesc să își mențină rezultatele. Dacă reușesc este absolut accidental, printr-un hazard metabolic, și nu sunt neapărat mai disciplinați sau cu mai multă ambiție decât alții.
Curele de slăbire versus stil de viață
Toate curele de slăbire pot să aibă rezultate. Adică să ajungi la greutatea dorită, însă problema este că nu poți să mănânci supă de varză, shake-uri înlocuitoare de masă sau carne cu salată toată viața. În principiu, toate dietele se bazează pe alimentație săracă în calorii. Noi avem o adaptare ancestrală la foamete, așa că, în timpuri de ”restriște” (forțată, în cazul nostru), organismul se adaptează și își scade consumatorii: masa musculară (principala consumatoare de calorii), sinteza de hormoni tiroidieni, și arderile din timpul activităților zilnice (NEAT – non-exercise activity thermogenesis). După o perioadă de cură de slăbire, chiar cu același număr de calorii, nu numai că nu mai slăbim, ci mergem tot în sus. Și ajungem de unde am plecat cu kilogramele, ba depunem mai mult. Alimentația ca stil de viață presupune altceva: un stil alimentar echilibrat, care să ne ducă acolo unde vrem, fără înfometare și fără să trebuiască să o abandonăm vreodată, pentru că n-o mai putem ține. Alimentația ca stil de viață trebuie să fie normală pentru situația individului, și pliată pe necesitățile sale și eventuale probleme de sănătate (vezi despre dietetica bolilor oncologice, dietetica bolilor alergice și autoimune aici).
Perioada caldă ne face să ne gândim mai mult la partea estetică a problemei greutății, însă nu trebuie trecută cu vederea partea medicală. Supraponderea ajunge, în timp, la obezitate, iar obezitatea ajunge, în timp, la multe comorbidități. Printre care diabetul zaharat de tip 2, cu toate ”ramificațiile” sale perverse: neuropatie, retinopatie, nefropatie, insuficienta cardiacă.
Un caz frumos
Mai jos, cel mai ambitios si perseverent cuplu aflat in consiliere la mine, care scapat in total de cca 60 kg + analize bune: varsta aprox 40 ani, el IMC 43 (aprox 144 kg, obezitate morbida), cu acidul uric crescut (risc crescut de guta) si dislipidemie ca patologii asociate mai importante, ea IMC 31 (88,8 kg, obezitate gradul 1) si trombofilie ereditara ca patologie mai importanta si, parerea mea, hipotiroidism subclinic. Noiembrie 2015: el a ajuns la 99 kg (adica UN MINUS DE 45 KG) si analize normale, ea la 74,9 kg (UN MINUS DE 10 KG). Cuplul se afla in monitorizarea mea din primavara 2015. De la obezitate morbida, domnul a ajuns la obezitate gradul 1, doamna a ajuns de la obezitate gradul 1 la suprapondere, imi creste sufletul de bucurie!
„Nu ne este foame, nu simtim ca depunem un efort extraordinar. Totul decurge foarte normal”, spune cuplul meu disciplinat. „Ne este chiar usor sa tinem stilul de viata sanatos.” D&S.
Înainte și după slăbire
S., aprilie 2016: ”Mulți ani n-am purtat rochie din motive…”, mi-a scris ea, lăsând punctele suspensive să vorbească de la sine.
Update: aprilie 2016, ea: 74 kg, el 95 kg. Un total de -50 kg pentru el!
Viața nu este liniară. Formarea unui stil alimentar echilibrat, alături de un specialist în nutriție, ne ajută în timp să căpătăm independență și să nu mai fim sclavii dietelor și al efectului yoyo. Așa că, dacă nu vom fi legați de casă, ci va trebui să mergem în călătorii, vacanțe, alte deplasări sau, pur și simplu, situația din viață se schimbă (sarcină – iar depunem), să știm ce să facem. Iar dacă recădem, să știm ce sa facem să ne redresăm. Spun asta din perspectiva unei persoane care nu fost niciodată slabă până acum câțiva ani, dar și din perspectiva unui nutriționist-dietetician cu studii solide în domeniu.
Vă invit să descoperiți câte ceva din parcursul meu, în emisiunea de mai jos:
Eu, personal, toata viața dinainte, și din 2013 încoace.
© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Cluj-Napoca: 0751 050 303 SAU 0741929655
Programări Dej: 0264213338 (Venusmed)
Programari Vatra Dornei: 0737031555 (Danaderm) și 0751516175 (Dorna Medical)
[…] Și un bonus, pentru voi, cititorii mei: eu, înainte, și după -28 kg (vezi și aici). […]
[…] Includerea exercițiului fizic în stilul de viață. Mișcarea ajută ca metabolismul să nu scadă, în urma deficitului caloric, care se întâmplă oricum – calorii mâncare procesată vs calorii mâncare normală. Exercițiul fizic este un excelent reglator al hormonilor de metabolism. Aceștia se influențează unii pe alții, iar faptul de a evita alimentele insulinogenice și alimentele cu indice glicemic ridicat, ajută în normalizarea semnalizării sațietății și, ca o consecință, a scăderii set-point-ului greutății corporale. Toate aceste lucruri, și altele, trebuie monitorizate încă cel puțin 2 ani după atingerea greutății dorite, când, conform cercetătorilor, corpul accepta, în final, greutatea dorită (8,9, 10,11,12). Vezi și Cum să slăbești sănătos și durabil. […]
[…] Articole utile: Cum să slăbești sănătos și durabil? […]
[…] Dieteticienii noștri oferă o paletă de dietoterapie largă, de la obezitate și boli de stil de viață, la boli cu necesități speciale – dieta ketogenică în epilepsie, fenilcetonurie, oncologie, intoleranțe, boli alergice și autoimune, alimentația copiilor și a femeilor însărcinate. Din 2014, îi ajut și pe alții să fie sănătoși și să se mențină – vezi aici. […]
[…] putea să te intereseze și Cum să slăbești sănătos și durabil? și Cum să nu pui kg de […]