Combinarea alimentelor este un subiect de interes nesecat, iar informațiile contradictorii nu fac altceva decât să genereze o confuzie și mai mare persoanelor interesate de nutriția sănătoasă. Până la urmă, ce facem, mâncam carne cu cartofi? Când să mâncăm fructele? Când bem apa? Înainte sau după masă? Sunt câteva din întrebările legate de alimentația sănătoasă.

În realitate, combinăm alimentele în funcție de scop. Am mai povestit aici despre digestia alimentelor, și de faptul că în fiecare etapă de digestie se secretă exact ce este nevoie pentru a metaboliza alimentul respectiv. De la cavitate bucală, până la intestin, se secretă enzimele necesare pentru nutrienții ingerați – proteaze pentru proteine, amilaze pentru carbohidrați, lipaze pentru grăsimi și altele. Deci putem combina carne cu cartofi, putem mânca fructe înainte sau după masă, dar, de obicei, vom ține cont de activitățile pe care trebuie să le facem și, bineînțeles, de toleranța gastrointestinală personală! De ce în funcție de activtăți? Deoarece, cu cât sunt mai multe tipuri de nutrienți, cu atât solicitarea enzimatică e mai mare, adică ia mai mult timp să digerăm, dar asta nu este nimic incorect.

Contează ce vrem să obținem cu acea alimentație

Este incorect doar dacă luăm mese sățioase când nu trebuie – de exemplu, vrem să mergem la sport. În acest moment, nu vrem ca toată circulația sanguină să se concentreze pe digestie, ci vrem să ne simțim ușori, și să avem energie. Aici merge niște pâine prăjită cu iaurt, de exemplu. Dacă avem o zi încărcată la servici, și ultimul lucru de care avem nevoie după masa de prânz este să ne fie somn – aici ne servesc niște salate cu de toate, o carne la grătar cu legume la grătar, ceva cu digestie ușoară. Dacă suferim de anxietate sau depresie, o combinație de amidonoase (paste, orez, cartofi, leguminoase, mămăligă etc.) cu carne este liniștitoare pentru sistemul nervos. Dacă dorim să slăbim, o combinație ceva mai puțin calorică este de dorit: fie carne cu legume, fie carne cu o cantitate micuță de alimente bogate în amidon. Dacă ne dorim o echilibrare de PH vom consuma mai des ”carne cu salată”. Cum am spus – depinde care este scopul! Dacă aberația de nu a combina carne cu cartofi ar fi validă, ar însemna că nu mai mâncăm nici mămăliguță cu pește, nici sandvish cu carne, nici deliciosul sushi, care este carne crudă cu orez și alte combinații absolut normale. Faptul că timpul de digestie e prelungit în unele combinații, față de altele, nu face să se întâmple nimic nefiresc.

Mâncăm fructele înainte sau după masă?

Fructele se digeră repede, la fel ca legumele. De fapt, și legumele sunt ”fruct de plantă”, doar că mai sărace în zaharuri. Castravetele e și el un fruct – din aceeași familie cu pepenele verde. Atât timp cât combinarea legumelor la mese nu este o problemă, de ce ar fi o problemă consumul fructelor? Fructele se pot consuma liniștit, în funcție de toleranța gastrică a fiecăruia, înainte sau după masă. Ceea ce ajunge în celule sunt nutrienții, iar aceștia nu ajung acolo decât după ce sunt ”fărâmițați”, indiferent de alimentele din combinație. Fermentația alcoolică este o afecțiune care poate fi depistată și tratată, dar dacă unele persoane nu pot tolera combinația de fructe și mâncare, nu înseamnă că nici restul omeniri n-o poate face.

Bem apă în timpul mesei?

Aceeași întrebare o am și eu legată de consumul de supe și ciorbe. Consumăm ciorbe și supe la masă? Răspunsul este da. Atunci un consum moderat de apă înainte sau după masă nu ar trebui să reprezinte o problemă. Un consum exagerat însă, de apă înainte de masă poate dilua, într-adevăr, sucul gastric, și duce la probleme de digestie, la unele persoane. Consumul exagerat de apă după masă poate avea ca rezultat spasm gastric, cu durerile aferente de stomac. După masă, beți apă moderat și cât mai aproape de temperatura camerei. Apa rece ”sleiește” bolul alimentar și discomfort, posibil însoțit de durere.

Când dorim să știm cum combinăm alimentele, trebuie mai întâi să ne întrebăm – care este scopul? Vrem să slăbim? Vrem să slăbim și să nu simțim foame? Vrem să avem o masă ușoară, care să nu ne adoarmă? Sau, din contră, ești agitat și ai dori o combinație liniștitoare? Ce dorim să obținem cu alimentația? În funcție de aceasta, dieteticianul tău te poate ghida să faci cele mai potrivite alegeri pentru tine. Te invit să urmărești și emisiunea de mai jos:


––
© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Cluj-Napoca: 0751 050 303 SAU 0741929655
Programări Dej: 0264213338 (Venusmed)
Programari Vatra Dornei: 0751516175 (Dorna Medical)

Share This

Share this post with your friends!