Zahărul este un subiect inepuizabil de mituri și realități, despre care am mai scris și eu în anii anteriori – puteți regăsi articolele aici și aici pentru că nu voi relua informația deja prezentată acolo. Zahărul rafinat este prezent mai peste tot – iar celelalte forme de glucoză-fructoza cum sunt mierea și alte siropuri îndulcitoare calorigene se supun acelorași reguli de consum moderat. Pentru că atunci când vorbim de alimentație sănătoasă, vorbim de echilibru. Iar echilibrul exclude comportamentele extreme.
Când dorim să reducem zahărul din alimentația noastră începem cu sursele foarte concentrate de zahăr – prin a le reduce frecvența și poate cantitatea de zahăr folosită, în dulciurile de casă. Nu cădem în extrema de a buchisi etichetele murăturilor, a conservelor sau a pâinii, unde cantitatea de zahăr e infimă (la noi, în România). Putem procesa fără a da în patologic o cantitate mică de zahăr. Este bine să citești etichete pentru a găsi formulări curate, fără aditivi și consevanți, dar dintre toți conservații și aditivii, zahărul e unul mai puțin problematic. Mai degrabă reducem biscuiții, ciocolata, prăjiturile, sucurile, pe care să le folosim cu mare zgârcenie.
Apoi, după ce am stabilit o rutină sănătoasă cu dulcele și pofta de dulce, putem lucra și la aspectele de finețe: ce surse de zahăr adăugat mai am? Dintre acestea, există variante și fără zahăr? Unele se pot face complet fără zahăr, în timp ce altele nu, pentru că nu ar mai fi același lucru (ex gogoșarii murați). Dintre produsele care pot fi realizate complet fără zahăr fac parte și produsele zaharoase, principala problema și principala sursă de zahăr. Prăjiturile, ciocolata, înghețata fără zahăr poate utiliza fără probleme îndulcitori necalorigeni și naturali cum e Green Sugar. Compoturile și dulcețurile se pot face parțial sau complet doar cu Green Sugar gelifiant special pentru aceasta, fără a știrbi din ”gustul copilăriei.”
Acolo unde putem înlocui zahărul fără să facem rabat de la gustul pe care ni-l dorim, merită să o facem. Acolo unde nu putem – pentru că zahărul are proprietăți nereplicabile de către îndulcitori, cum este maiaua pentru pâine sau unele murături este bine să lăsăm rețeta așa. Revenind la ”gustul copilăriei” – acesta este unul din componente foarte importante în menținerea unui comportament alimentar sănătos, pentru că are legătură cu sufletul, cu emoțiile, și negarea lui constantă și de durată duce la frustrare și la a renunța la strilul restrictiv pe care l-am abordat. De exemplu: ”nimic cu zahăr” sau ”nu mai mănânc x” nu sunt atitudini sănătoase. Vei putea, desigur, să nu mănânci x lucru 1-2-3-6 luni, dar apoi, ”gustul copilăriei” sau nevoia de confort își va lua revanșa – vei mânca, te vei simți vinovat că ai făcut-o, vor apărea sentimentele de vină de tipul ”eu nu pot”, ”nu-s în stare” adică ”e ceva în neregulă cu mine” care te vor duce înapoi la regimul de dinainte de a fi strict, cu consecințele de rigoare. Astfel de atitudini de tipul ”totul sau nimic” nu sunt sănătoase. Nu este nimic în neregulă cu tine, ci este în neregulă abordarea. Abordarea corectă trebuie să includă și sănătatea psihică, nu doar cea fizică, cu satisfacerea unor nevoi de confort din când în când. Cum facem asta? Prin a te învăța cum să mănânci astfel încât să nu te mai simți niciodată la vreo dietă și să ai rezultate pe termen lung. Am o tehnică foarte eficientă și simplă de a-ți ușura existența – pentru că rolul meu e să îți ușurez viața, nu să ți-o complic, iar echilibrul este cheia! Atât legat de consumul de zahăr, cât și al altor alimente și a atitudinii față de mâncare, în general.
Până una alta, poți să reduci din zahărul din alimentația ta cu Green Sugar, folosind codul ”sigina” ai 5% reducere la orice comandă pe site.
P.S. Zahărul NU provoacă diabetul zaharat. Diabetul zaharat este o boală de stil de viață multifactorială, despre care vom vorbi separat 🙂 și personalizat.
© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Sigina @ Synobis Medical: 0749651957 | Programări consultații ONLINE aici.