Diabetul zaharat este o maladie care în epoca modernă crește într-un ritm alarmant. În România, prevalența diabetului zaharat este de 11% între persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani. Doar în 2011 valoarea incidenţei era de aproximativ 64.000 de cazuri noi pe an, iar incidenţa diabetului juvenil este estimată la 262 cazuri noi pe an (2010). Pe grupe de vârstă populaţia cu diabet zaharat din România are 3% în grupa 0-14ani, 62% în grupa 15-64 de ani şi 35% în grupa de peste 64 de ani (1).
Ce este diabetul zaharat?
Diabetul zaharat este o boală de metabolism, reprezentată de o incapacitate de utilizare a glucozei, nutrient esențial pentru viață. Hormonul care metabolizează glucoza este insulina. ”Diabetul zaharat este caracterizat printr-o hiperglicemie cronică indusă de defecte în secreția și/sau acțiunea insulinei. Faptul că în orice moment există prea multă glucoză în sânge conduce și la dezechilibre ale lipidelor și ale proteinelor, toate având ca și consecințe pe termen lung apariția complicațiilor cronice.” spune dr Cosmin Niță, medic specialist diabetolog.
Tipuri de diabet zaharat
Există 2 tipuri cunoscute de diabet zaharat – diabet zaharat de tip 1, o boală autoimună, ce necesită tratament insulinic din start, diabet zaharat de tip 2, sau de ”stil de viață”, cum îl mai numesc eu, tratat cu antidiabetice orale și/sau insulină. Mai sunt și cazuri particulare de diabet, precum diabetul gestațional și diabetul ”de tip 3”. Dr Niță detaliază:
- diabetul gestațional în care dezechilibrul glicemic al mamei crește pe termen scurt riscul de mortalitate fetală iar pe termen lung – probabilitatea copilului născut de a suferi pe parcursul vieții de obezitate, sindrom metabolic, diabet zaharat.
- diabetul „de tip 3” care este corelat intim cu demența Alzheimer. Există conexiuni clare între glicemii mai mari din sange (prediabet și diabet) și riscul mult crescut de a manifesta această demență la vârste înaintate.
Veți mai auzi și termenul de ”diabet insipid”, cu câteva simptome comune cu diabetul zaharat, însă fără nicio legătură cu acesta. În acest caz, este vorba de o problemă cu secreția altui hormon, vasopresina sau ADH – hormonul antidiuretic(2).
Cauzele debutului diabetului zaharat
Diabetul zaharat tip 1 apare ca urmare a distrugerii autoimune a celulelor beta-pancreatice care secreta insulina. DZ1 poate apărea la orice vârstă, însă predomină debutul în copilărie, drept pentru care i se mai spune și diabet juvenil. Diabetul zaharat de tip 2 apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau cand modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. Acesta apare în urma unui stil de viață nesănătos și a unei alimentații necorespunzătoare. Numărul cazurilor crește alarmant. ”Conform datelor publicate de Ministerul Sănătăţii în România erau înregistraţi la nivelul anului 2011 un număr de 796.803 (67% urban) persoane cu diabet zaharat. Dintre acestea aproximativ 14,5% sunt insulino dependenţi. Erau înregistrate 2651 (61% urban) cazuri de diabet juvenil. Valoarea incidenţei era de aproximativ 64.000 de cazuri noi pe an, iar incidenţa diabetului juvenil este estimată la 262 cazuri noi pe an (2010). Pe grupe de vârstă populaţia cu diabet zaharat din România are 3% în grupa 0-14ani, 62% în grupa 15-64 de ani şi 35% în grupa de peste 64 de ani.” scrie fadr.ro
Tratament diabet zaharat
Tratamentul diabetului zaharat impune tratamentul medicamentos + regim alimentar, ce are în vedere în primul rând cantitatea de carbohidrați – macronutrienții care se transformă în glucoză, apoi de grăsimi, proteine și apoi, micronutrienți. După ce este instituit tratamentul antidiabetic potrivit, de către medicul diabetolog, dieta în diabet este prioritatea nr 1b a diabeticului. Dieta diabeticului este gândită și realizată de nutriționist-dietetician. Responsabilitatea medicului este tratamentul medicamentos, responsabilitatea dieteticianului este tratamentul dietetic. Subliniez asta deoarece, deși cam toate bolile moderne sunt dependente de nutriție, diabetul zaharat este în aceeași măsură dependent de nutriție cum este de medicamente. De aceea tratamentul antidiabetic este numărul 1a, iar dieta diabeticului 1b ca prioritate, nici măcar pe locul 2.
Complicațiile diabetului zaharat
În afară de consecințele imediate ale unei glicemii necontrolate (ex: coma diabetică cetoacidozică, comă hiperosmolară, acidoza lactică, comă hipoglicemică), există complicații pe termen mediu și lung. ”Toate complicațiile vor implica la baza o afectare a vaselor de sânge. Aceste vase de sânge, foarte des artere, vor fi diferite. Unele vor fi vase mari, altele vase mici. Unele le vom găsi la cap și la gât, altele la rinichi și la picioare.” spune dr Cosmin Niță. ”Glicemia mărită (prea multă glucoză în sânge) afectează orice fel de vas de sânge fiindcă face totul lipicios.” explică dr Niță. ”Așa să-ți închipui, că glucoza se lipește de celelalte componente ale sângelui (grăsimi, proteine, minerale) și le încurcă, le încetinește viteza și funcția, și, în final, le face să „eșueze” și să se depună pe pereții interiori ai vaselor sau chiar să perforeze acești pereți.” continuă el.
Acestea se dezvoltă în timp, de aceea se numesc ”complicații cronice” sau ”comorbidități” ale diabetului zaharat (dz). Pentru o înțelegere aprofundată, l-am invitat pe dr Cosmin Niță să facă o trecere în revistă, accesibilă tuturor, a acestor complicații cronice. Ele sunt:
- Macrovasculare (vase mari de sânge)
- Cardiopatia ischemică (inima suferă fiindcă nu primește suficient sânge) – se poate manifesta prin angina pectorală, infarct miocardic sau insuficiență cardiacă.
- Angina pectorală (durere în piept) este deseori atipică și poate fi confundată cu un discomfort toracic și la pacienții diabetici necesită investigații suplimentare.
- Infarctul miocardic evoluează mult mai grav la pacienții cu diabet, mortalitatea la 6 luni fiind cel putin de 2 ori mai mare decât la alți pacienti care nu au diabet.
- Insuficienta cardiacă este des întalnită la pacienții cu diabet zaharat.
- Arteriopatia periferică – se îngustează și se blocheaza arterele din membrele inferioare și, uneori, apar dureri musculare intense în timpul mersului.
- Boala cerebrovasculară – este reprezentată în principal de accidentele vasculare cerebrale (AVC) și demența cauzată de îngustări ale vaselor de calibru mediu-mic din creier. AVC-urile sunt mai frecvente nu numai în diabet ci și la cei cu prediabet și au o evoluție mai gravă decât la restul populației. Similar, îngustările arterelor carotide (cele care aduc sânge către creier) sunt de 8 ori mai frecvente la pacienții cu diabet.
- Cardiopatia ischemică (inima suferă fiindcă nu primește suficient sânge) – se poate manifesta prin angina pectorală, infarct miocardic sau insuficiență cardiacă.
- Microvasculare (vase mici de sânge)
- Retinopatia – vasele mici de sânge din retină (partea din spate a ochiului) suferă din cauza glicemiei mari din sânge. Astfel ele ajung să fie blocate de catre trombi de sânge, vasele se sparg și apar hemoragii. Într-un final aceste hemoragii se opresc, însă micile artere din retină sunt reparate defectuos. În timp (câtiva ani), dacă diabetul nu este bine controlat, apar multe, multe vase mici de sânge nefuncționale care vor distruge retina și astfel se ajunge la orbire. Până de curând, diabetul zaharat era cauza numarul 1 de orbire atraumatica din lume.
- Nefropatia – vasele mici de sânge din rinichi se transformă la nivel microscopic într-o rețea fină exact ca o sită prin care se filtrează sângele din tot corpul. Aici toxinele sunt filtrate și eliminate din sânge în urină dar în același timp elementele nutritive și celulele folositoare sunt păstrate în sânge. Valorile glicemice mari din sânge duc, în timp, la inflamarea acestei „site” și găurirea ei, fapt ce va duce la pierderea de proteine în urină și, în timp, la degradarea funcției renale, apoi la insuficiența renală ce va necesita dializă extracorporală.
- Neuropatia – vasele mici de sânge care hranesc nervii sunt afectate. Asta va favoriza disfuncții parțiale sau totale la nivelul nervilor afectati. După 20 de ani de diabet zaharat aproximativ 75% dintre pacienti suferă de o formă de neuropatie. Cea mai frecventă este polineuropatia periferică care afectează nervii de la nivelul membrelor inferioare. Acuzele pacienților variază de la dureri cu caracter de arsură/înțepătură resimțite permanent, în special noaptea, și dureri la atingeri ușoare până la lipsa sensibilității termice, tactile și vibratorii. Adică pacienții nu mai simt nimic la nivelul picioarelor. Nu simt dacî ce îi atinge e cald sau rece, moale sau tare, dacă îi rănește sau nu.
Acest fapt predispune la apariția de leziuni la nivelul picioarelor (”piciorul diabetic”) care, dacă sunt neobservate la timp sau suboptimal tratate pot duce la apariția de ulcere plantare care se complică deseori cu amputații de tendoane, degete, laba piciorului sau întreg membrul inferior.
Alte complicatii cuprind:
- disfuncția erectilă care apare la 50-75% dintre barbatii cu diabet zaharat și apare la vârste mai tinere decât în populația generală.
- parodontoza ce predispune la infecții ale mucoasei orale și pierderea prematură a dinților.
- depresie
- infecții de piele cu stafilococi și infecții micotice ale organelor sexuale.
Cum evităm complicațiile diabetului zaharat?
Cea mai bună modalitate de evita complicațiile este să avem glicemii aproape de normal. Pentru DZ2 cu suprapondere sau obezitate este important… să slăbiți, pentru a crește sensibilitatea celulelor la insulină. Poate ați auzit de termenul de ”diabet controlat prin dietă”. Aceasta o realizează nutriționistul-dietetician la ședința de consiliere împreună cu Dvs, astfel încât să devină un stil de viață. Și asta nu înainte de a fi mers la medicul diabetolog pentru medicație, pentru că, de cele mai multe ori, vă ajută măcar un medicament antidiabetic. În privința DZ1, lucrurile par a fi clare: se respectă indicațiile de administrare a insulinei, conform cantității de carbohidrați. Dar să nu uităm că trebuie să avem grijă și la grăsimi și proteine. Consilierea dietetică durează la mine aprox. 50 de minute, în urma căreia pacientul primește un plan nutrițional igieno-dietetic +/- ortomolecular conform nevoilor sale. Pacientul vine la control la o lună, apoi se stabilește frecvența următoarelor monitorizări. Pentru detalii privind contact și programări, consultați aici.
Vezi și Alimentația în diabetul zaharat.
–
© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Cluj-Napoca: 0749 651 957 SAU 0741929655
[…] cu diverse patologii, de la persoane cu obezitate, și/sau cu steatoză hepatică la persoane cu diabet zaharat, pentru care monitorizarea cantității de zaharuri este […]
[…] dietei în diabet duce la complicații ale diabetului zaharat, pe care le-am făcut cunoscute în acest blogpost. Eficiența tratamentului în diabetului zaharat, indiferent că este tip 1 sau 2, este dictată de […]
[…] necesită o atenție mărită în cazul persoanelor cu exces ponderal și/sau ficat gras, și/sau diabet zaharat, deoarece este cam singurul fruct care nu poate fi consumat cu […]
[…] diabetul zaharat (glicemii mari și vasele de sânge, vezi aici) […]
[…] 170 cm inaltime – diagnostic: alergii, suprapondere, scaderea tolerantei la glucoza (risc de diabet zaharat de tip […]
[…] grăsime, apare și creșterea probabilității de a dezvolta rezistență la insulină, ulterior diabet zaharat și boli cardiovasculare din cauza grăsimii viscerale. Mai mult, analizând unele studii despre […]