Fructele de vară cele mai recomandate de către mine sunt fructele de pădure, tip ”berries”. Toate tipurile de ”berrries”: afine, merișoare, mure, zmeură și fructele de grădină – coacăzele negre, roșii (strugurași roșii) și agrișele.
Variantele de cultură a fructelor de pădure sunt mai mari, mai bogate în zaharuri și mai puțin bogate în fitomicronutrienți valoroși. Variantele de pădure sunt mai mici, mai acre și foarte concentrate în antioxidanți și alți fitomicronutrienți valoroși. Coacăzele sunt doar de cultură, însă nu sunt atât de ”la modă” ca să fie dezvoltate soiuri de exploatare intensă, cu rod de 2-3x/an. Astfel că își păstrează concentrația micronutrițională și un conținut mic de zaharuri (indice glicemic 6).
Coacăzele negre au 300% din doza zilincă recomandată de vitamina C, minerale (în special potasiu și fier) un conținut foarte ridicat de antioxidanți (antocianine), concentrați în special în coajă. Conține fibre (mucilagii, în special) cu caracter prebiotic (întrețin microbiomul benefic). Coacăzele negre au o aromă specifică, neîntâlnită la alte tipuri de ”berries” (fructe de pădure). Gustul și parfumul sunt date de un buchet extrem de aromat de circa 45 compuși organici volatili. Se crede că doi dintre aceștia, eucaliptolul și beta-damascenona, cu o notă de violetă, oferă caracterul aparte al gustului. Deci dacă fructele pe care le consumi (de orice fel) n-au gust, n-au aromă, să știi că le lipsesc multe componente. Iar pentru a-ți face necesarul de micronutrienți, ar trebui să mănânci cantități mult mai mari decât normal.
Coacăzele negre mai au circa o săptămână și se termină. Sunt foarte multe ferme care cultivă coacăze în zona ta și preiau comenzi pe care le livrează acasă. Asigură-ți necesarul de vitamine, minerale și antioxidanți pentru iarnă prin congelare. Este modalitatea cea mai sănătoasă de a stoca coacăzele negre, dar și orice altceva.
Din frunzele de coacăze negre se pregătesc infuzii. Mai există și extracte gemoterapice de coacăz negre, cu multe beneficii – antiinflamatorii, antialergice, stimulează sistemul nervos parasimpatic pentru producția suprarenală de cortisol. Nu se recomandă administrare de coacăz negru și coacăze negre ca dietoterapie persoanelor cu insuficiență cardiacă sau renală.
© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari: 0749651957 (Synobis Medical)