Mai e puțin și începe perioada de post, despre care am vorbit deja în numeroase ocazii de-a lungul anilor, atât la tv cât și online. Perioada de post are sens doar din punct de vedere spiritual, dacă din punct de vedere fizic avem o alimentație omnivoră echilibrată pe tot parcursul anului, bazată pe multe vegetale. Însă, pentru oamenii care trăiesc în extreme alimentare, e o perioadă binevenită pe principiul ”măcar în post decât deloc”. Nu este tocmai filosofia cea mai bună, însă ăștia suntem, cu asta defilăm.
Ce înseamnă o dietă (înțeleasă ca stil de viață) omnivoră echilibrată? Multe vegetale, verdețuri (circa 70-80% din farfurie) și doar 20-30% alimente de origine animală, care pot fi zilnice sau tot la doua trei zile. Metode de gătire sănătoase și foarte rar produse procesate, de confort. Având o dietă omnivoră corectă nu este necesar să trăim în extreme alimentare sub umbrela de ”curățare”.
Ce trebuie să facem în post dacă vrem să avem o alimentație sănătoasă? În primul rând să ne bazăm pe verdețuri crude și gătite sănătos mai mult decât pe surse de amidon. Broccoli la tigaie, la grill sau la cuptor, salata de morcov răzălit cu țelină cu sau fără măr, ciorbe dese cu mult zarzavat, sote de ciuperci si morcovi, alte legume sau zarzavaturi sotate light sau la cuptor (alimente fibroase!); gătite cu minim de ulei – trebuie să fie baza alimentației vegane în perioada de post, într-o lume în care obezitatea e în floare și trebuie să fim atenți la ce și cât mâncăm. Sursele de amidon vor fi singurele care vor oferi sațietate în lipsa proteinelor animale și e bine ca aceste surse de amidon să fie din alimente integrale, fibroase, pentru a evita supranconsumul. Aceste surse de amidon sunt cerelierele integrale, leguminoasele (mazare, fasole, linte, naut – preferatele mele), cartoful.
Ce nu trebuie să facem în post dacă vrem să avem o alimentație sănătoasă? Ca să mâncăm sănătos în post, trebuie să ne asumăm că ne lipsim de câteva grupe alimentare importante și complexe (carne, lactate, ouă), care sunt sursă majoră de proteine și sațietate și să nu le înlocuim cu surogate vegetale și derivate procesate care seamănă vizual cu acestea, însă nu au nici pe departe valoarea nutrițională sau calitatea alimentului integral (ex mezeluri vegetale, texturatele de soia, ”lactate” vegane). Altfel, putem ajunge ca în post să mâncăm mult mai nesănătos și procesat decât într-o dietă omnivoră obișnuită și echilibrată.
Care sunt riscurile în post dpdv al controlului greutății?
În post este posibil să nu ne facem necesarul de proteine decât prin supraconsum de carbohidrați (amidon). Leguminoasele și cerealierele sunt în primul rând sursă de carbohidrați, și abia mai apoi reprezintă o sursă modestă de proteine vegetale. Ca să avem profil complet de proteine vegetale, e bine să combinăm cereliere cu leguminoase: orez cu mazare, fasole rosie cu porumb, orez cu porumb și mazare etc. Cei care nu au restricții la supraconsum de carbohidrați (persoane normoponderale, subponderale sau foarte active fizic) pot să aibă un aport proteic decent astfel, din sursele vegetale. Persoanele care trebuie să controleze greutatea, trebuie să controleze și ingestia de carbohidrați intrând într-un deficit proteic major. În lipsa aportului exogen (alimentar) suficient de proteine de calitate, corpul își mobilizează proteinele necesare din masa musculara, ”banca de aminoacizi” a organismului în caz de lipsă alimentară. Scăderea masei musculare duce la scăderea metabolismul bazal (a arderilor), iar un metabolism incetinit depunde grasime mult mai ușor. Majoritatea persoanelor care slăbesc în post, slăbesc atât din masa musculară cât și din țesut adipos, kilograme care se reacumulează imediat la ieșirea din post (mai ales favorizate de mesele de Sărbători, care dau în cealaltă extremă), rezultând în starea de disconfort psihică și fizică de care ne-am putea lipsi în lunile ianuarie și februarie.
Vezi top trei farfurii sațioase!
Care sunt riscurile pentru sănătate, în general?
Faptul de a renunța pentru o perioadă scurtă (1-3 luni) la produsele de origine animală nu presupune probleme pentru sănătate. Privarea pe termen lung însă de toate aceste grupe animale poate duce la deficite și diverse probleme de sănătate (pe psihoemotional sau fizic). O alimentație vegetariană (fără una din grupele animale, dar care menține una sau doua din grupele animale de ex lacto ovo) poate fi o alimentație echilibrată fără probleme.
În concluzie, alimentația de post își are rațiuni doar spirituale, deoarece dacă mâncăm îngijit mereu nu avem nevoie fizic de o delimitare anume. Alimentația în post nu duce la deficite deoarece e pe o perioadă scurtă de timp, însă poate pune probleme de control al greutății, deoarece vom tinde să ne dăm sațietate din supraconsum de carbohidrati (amidon, zaharuri simple) în lipsa proteinelor animale. De asemenea, lipsa unui aport proteic adecvat poate duce la scăderea arderilor, lucru important când dorim să controlăm greutatea. Ca să echilibrezi alimentația în post este bine să apelezi la un specialist dietetician, care să te învețe cum să mănânci astfel încât alimentația să nu mai fie o grijă și să poți să te descurci atât în post, cât și în tot felul de alte situații alimentare care se întâmplă în viață. Putem face în așa fel încât să controlezi greutatea fiind sătul la puține calorii, să nu pierzi masă musculară și să nu ai fenomen de rebound dupa sărbatori – toate astea, fără cure, fără chin ci cu educație alimentară.
Decizia de a ține post este una pur personală, pe care o respect întotdeauna, ceea ce putem face împreună e să îl facem benefic echilibrând alegerile alimentare pe această perioadă.
Vă invit să lăsați mai jos, în secțiunea de comentarii, sugestii legate despre ce ați mai vrea să scriu sau să vă spun despre post și voi programa astfel o postare ulterioară despre subiectele de interes pentru voi. Pe mine mai găsiți mai jos, la cabinet sau online, având o vastă experință în nutriția și dietetica obezității, bolilor metabolice și cardiovasculare, autoimune și dietetica oncologică:
© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Sigina @ Synobis Medical: 0749651957 | Programări consultații ONLINE aici.