Îți dorești rezultate rapide, sănătoase și fără prea mult efort? Urmează dieta asta, este cea mai recentă inovație în materie de slăbire! Alimentul minune: vezi cum poti scapa de centimetri în doar 10 zile! Cea mai eficientă cură de slăbire! Cam acesta este mesajul fiecărei diete/cure de slăbire care face furori la un anumit moment.

Kilogramele în plus deranjează mai cu seamă în sezonul cald, dar și de câte ori dorim să încăpem în haine care ne plac, și nu ne mai cuprind. Dorim rezultate rapide, eficiente, și fără prea mult efort, care să ne ducă la forma corporală dorită. În acest sens, lumea apelează la tot felul de cure de slăbire sau diete, de obicei, propagate de persoane publice, fie celebrități, fie persoane din domeniul nutriției sau conexe cu nutriția. De asemenea, există și specialiști în domeniul sănătății care doresc să iasă în față într-un anume fel, prin crearea unui stil alimentar care să îi facă celebri peste noapte și, desigur, milionari. Astfel că diete precum Dukan, Atkins sau Montignac au devenit generatoare imense de bani prin recomandarea alimentelor specifice dietei, pozând într-un stil de viață dificil de menținut și cu repercusiuni pe termen lung asupra sănătății.

cure de slabire 1

Stil de viață, nu dietă

Ce trebuie să înțelegem că ansamblul obiceiurilor noastre actuale ce țin de stilul de viață – modul în care mâncăm, dacă facem sau nu mișcare, calitatea odihnei, starea psiho-emoțională etc., ne duc acolo unde suntem acum, adică la multe kilograme în plus. Dacă ne dorim rezultate diferite de cele actuale, trebuie să trăim diferit. Iar diferit nu înseamnă o lună la cură de slăbire, pentru că odată ce am încheiat cura, ne întoarcem la vechile obiceiuri și nu numai că depunem tot ce am dat jos, ci punem mai mult înapoi. De ce? Pentru că orice ce este departe de o normalitate alimentară are rezultate temporare și daune pe termen lung! Iar noi ne dorim o siluetă si o sănătate durabile!

Dieta=cură de slăbire – chiar așa?!

Prin dietă, înțelegem ansamblul obiceiurilor alimentare, însă acest cuvânt se utilizează eronat, cu referire la cure de slăbire. Așa că auzim la modul firesc persoane care sunt ”la dietă” sau ”la regim”, de parcă înainte nu ar fi avut o dietă, ci ar fi trăit cu aer. Fie! Faptul de a învăța cum să mâncăm echilibrat, divers, îți oferă libertate și control asupra greutății corporale – și a sănătății, având în vedere implicațiile obezității. Curele de slăbire însă nu te învață cum să mănânci echilibrat, ci te învață principiile pozitive ale curei respective.  Practic, ești dependent de acestea, iar pseudoexplicațiile de funcționare pun în evidență doar avantajele și ascund sau minimalizează dezavantajele. Odată ce ai renuțat la dietă, dispare și mirajul acestora – în 1-2 ani cel mult depui la loc, poate chiar mai mult.

De ce nu funcționează curele de slăbire?

Orice cură de slăbire,/”regim de slăbire” /”dieta” poate să dea rezultate – chiar spectaculoase, atât timp cât este ținută. Majoritatea funcționează pe principiul hipocaloric, fie că este hiperproteică, hiperlipidică, low-carb, disociată, post cu sucuri sau supă de varză. Hipocaloric înseamnă mai puține calorii decât consumai până în acel moment. Astfel că orice deficit caloric, va avea ca efect, într-o primă fază, scăderea în kilograme. În funcție de ce dietă se adoptă, pierzi mai mult sau mai puțin apă, masă musculară și, în cazul fericit, țesut adipos. Dar noi nu vrem rezultate doar un an sau doi!

Organismul nostru are o capacitate ancestrală de adaptare la foamete. În contextul unui regim hipocaloric prelungit, el percepe această perioadă drept o perioadă de restriște, astfel că începe să economisească energie și să scadă ”consumatorii”: scade sinteza de hormoni tiroidieni (responsabili de arderi), scade masa musculară (consumatoare de calorii), scade arderile bazale și NEAT (non-exercise activity thermogenesis), adică arderile efectuate prin mișcarea noastră fiziologică de zi cu zi. Adică un adevărat dezastru pentru organism. Astfel că, încercând să ții aceeași dietă, nu numai că nu mai scazi în greutate, ba mai și depui, din cauză că organismul încearcă să salveze de la foamete și depunde și cea mai mică firimitură. Acesta este efectul yo-yo. Din păcate, nu avem adaptare la obezitate, deoarece aceasta este o problema doar de vreo 100 de ani, și epidemică de vreo 50.

Cum să slăbim durabil?

Probabil că mă repet, pentru că și pacienților mei le repet într-una: trebuie să învățăm să avem o alimentație normală, echilibrată, deoarece tot ce nu poate deveni un stil de viață, va fi doar o altă cură de slăbire. Curele de slăbire sunt toate dezechilibrate, nu pot fi făcute un stil de viață. Pentru a avea o alimentație normală trebuie să știm să mâncăm din toate alimentele sănătoase (excepție situații patologice speciale cronice sau acute, alergii, boli metabolice etc), în ce proporții, combinații și cu ce frecvență. Prin stil de viață putem ajunge la propriul echilibru, vom ști când slăbim, de ce slăbim, pentru că putem controla procesul. Vom ști când depundem, de ce am depus, pentru că știm ce am făcut greșit, și suntem capabili să revenim la normalul nostru – nu mai suntem sclavii dietelor, pilulelor de slăbit și shake-urilor înlocuitoare de masă! În stilul de viață nu numărăm calorii, nu urmărim tabele cu indice glicemic – mâncarea adevărată nu e un pericol pentru sănătate! Caloriile contează, dar nu este normal și n-ar trebui să le numeri!

cura de slabire 2

Consilierea unui specialist adaptează alimentele în funcție de situațiile patologice ale individului, și nu scoate alimente sau grupe alimentare doar pentru că este ”o modă” a excluderii unui aliment sau a altuia, decât dacă situația o cere expres. Excluderea unor grupe întregi alimentare trebuie să aibă o justificare serioasă, și trebuie urmărită compensarea deficitului, perioada pe care trebuie realizată și stabilirea unei normalități adecvate sănătății individului. Zahărul și alimentele foarte procesate nu sunt ceva normal în alimentație, deci trebuie să se găsească în stilul alimentar cu o frecvență foarte redusă!

Se poate slăbi fără sport?

Având în vedere că slăbirea este 80% alimentație, 20% mișcare – DA, se poate, dar rezultatele sunt mai spectaculoase și mai rapide cu mișcare adecvată, iar mișcarea este obligatorie în prevenția/ tratarea multor patologii de stil de viață. ”Stil de viață sănătos” nu este sinonim cu a fi slab, ci cu starea generală de sănătate. În final, dar nu în ultimul rând, așa arată o alimentație normală, combinată cu mișcare: -24 kg de la jumătatea lui ianuarie 2016, până la sfârșitul lui mai. 

dieta de slabire

Pentru că detoxurile sunt la modă – vezi și Totul despre detoxifiere

Update, aceeași persoana, -30 kg, la control, luna iulie 2016. 

slabire


 © Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Cluj-Napoca: 0751 050 303 SAU 0741929655
Programări Dej: 0264213338 (Venusmed)
Programari Vatra Dornei: 0751516175 (Dorna Medical)

Share This

Share this post with your friends!