Am auzit nu o dată persoane spunând că pentru a mânca sănătos îți trebuie timp (de gătit) și bani. Așa să fie oare? Nici pe departe. Dimpotrivă. Nu e greu să mănâncăm sănătos: am discutat deja aici despre ce înseamnă o alimentație sănătoasă, în linii mari, iar despre ce presupune pregătirea, vorbim în cele ce urmează.
Este scump să mănânci sănătos?
Faptul de a mânca sănătos presupune a investi în alimentele de bază. Adică alimentele integrale, pe care la găsești la piață, la raioanele consacrate, și care costă uneori mai puțin decât derivatele lor procesate: un caș proaspăt de la țărani costă mai puțin decât cașul sărat de hipermarket, la fel și urda, brânza de vaci, și laptele. Ouăle de casă, legumele, zarzavaturile și fructele sunt oricum în lista alimentelor obișnuite. Să mâncăm sănătos nu presupune să mâncăm cine știe ce alimente, greu accesibile financiar, ci o diversitate de alimente firești, din toate grupele alimentare, cum am mai menționat. Nu faptul de consuma caviar și fructe de mare ne face mai sănătoși, ci rotirea alimentelor, chiar și in cadrul grupelor alimentare. Adică: la o masa morcovi, la alta telina, la alta vinete, la alta ardei, și așa mai departe. Deci ca să mâncăm sănătos, nu trebuie să mâncăm altceva decât am mânca în mod normal, dar cu o grijă mai mare pentru diversificare, metode de gătire și scăderea consumului de derivate procesate.
Îți ia mult timp să mănânci sănătos?
Faptul de a găti sănătos îți ia mult mai puțin timp decât ai crede. Omul modern și, mai precis, femeia modernă nu are atâta timp de cratiță, fie că are, fie că n-are familie și copii, cu excepția faptului că ar fi pasionat de gastrotehnie și îi face plăcere să gătească. Metodele de gătire sănătoase sunt înăbușirea (alimente la abur), grătar, cuptor, fierbere (la supe/ciorbe), fără adaos de ulei la gătire.
Faptul de a evita să folosim ulei rafinat în mncare sau să-l expunem la temperaturi înalte pe cel extravirgin este deja un mare plus pentru sănătate. Prăjeala ușoară este acceptabilă, atâta timp cât utilizăm tigăi antiaderente. Pe acestea le putem stropi puțin cu ulei, apoi șterge cu un șervețel excesul, pentru a forma doar o peliculă antiaderentă (la omlete, de exemplu). Asta mai ales când cratița nu mai e așa nouă, și e nevoie de ”ajutor” ca alimentele să nu se lipească.
Foto: Prăjeală ușoară, la varza de bruxelles. Tăiați-o în două, și puneți-o cu fața în jos pe suprafata de tigaie antiaderentă. După ce vedeți că se rumenește, amestecați, apoi radeți caș pe deasupra, închideți focul și acoperiți.
Desigur, îngroșala cu făină și alte prăjeli ies din discuție când e să mâncăm sănătos. Aici vorbim de o rutină, nu de excepții. De excepție, putem să mâncăm ce vrem noi, chiar și prăjeli.
Tot pentru a economisi timp, și a nu petrecere jumătate de zi la aragaz, putem utiliza mixurile de legume congelate (ca să fim pragmatici, nu paranoici) sau aburirea a mai multor legume odată, pentru două mese. Adică gătiți pentru toată ziua. Fierbeți mai mulți cartofi în coajă, pentru vreo două zile. Apoi dați-le utilizare diferită: într-o zi salată orientală, în altă zi pireu, în altă zi cu legume la abur etc. Supele și ciorbele se pot face pentru câteva zile, depozitate, desigur, corespunzător, la frigider. Salatele crude se fac imediat, și pot fi diverse mai ales dacă optăm și pentru ingrediente conservate sănătos, în saramură – fasole, mazăre, ciuperci etc.
Asigură-te că lângă carne, ouă și lactate, ai suficiente verdețuri. Așadar, nu e atât de dificil să mănânci sănătos. Trebuie să vrem să schimbăm ceva, iar cu perseverența, se instalează noi obiceiuri alimentare.
Foto: spanac înăbușit maxim 5 minute. Îl puteți toca, adăuga sare și usturoi, și o lingură de smîntână, dacă doriți. Nu trebuie să fie neapărat cu somon la cuptor, cu 1-2 ochiuri sau cu pui la grătar este, de asemenea, gustos.
© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Cluj-Napoca: 0751 050 303 SAU 0741929655