Odată departe mesele de sărbători, începem să reluăm activitatea fizică și alimentația mai ușoară. În această perioadă, circulă peste tot cure de detoxifiere, pentru a oferi o pauză de la alimentația extrem de variată la o singură masă, cu multe grăsimi, care, deși e gustoasă, e greu digerabilă.
Pretutindeni vedem ”cure de detox” – de la online la offline, toată lumea afișează pahare cu smoothies și sucuri apetisante, este o adevărată modă să ții ”detox” și etichetat ca ”sănătos”. Dintre beneficiile pe care le enumeră promotorii curelor de detox, ar fi:
- o pauză gastrică
- curățarea ficatului de toxine
- eliminarea toxinelor prin urină, scaun și transpirație
- îmbunătățirea circulației
- revitalizarea organsimului prin remineralizare, revitaminizare.
Curele de detoxifiere sunt de mai multe feluri: de la post negru la post care include sucuri, ceaiuri sau doar apă, crudități, eliminarea alimentelor cunoscute ca bogate în metale grele, contaminanți sau alergeni, administrarea unor suplimente. Curele de detoxifiere sunt un subiect controversat și în domeniul nutriției, deoarece corpul are propriile mecanisme de detoxifiere: ficatul, rinichii, urina, transpirația, și o simplă modificare alimentară poate acționa ca detoxifiant. În cazul nostru, după mesele îmbelșugate de sărbatori, consumul ridicat de legume și zarzavaturi gătite sau crude, eliminarea alcoolului și consumul optim de apă, exercițiul fizic, deja constituie un regim de detoxifiere.
Având în vedere că trăim între tot felul de poluanți – de la contaminarea aeriană, la cea casnică (produse de menaj, odorizante și altele) este posibil ca această detoxifiere naturală să se efectueze mai greu, pentru că nu este dependentă doar de alimentație. În orice caz, unele toxine (bisfenol A, ftalații, metalele grele, poluanții organici) sunt extrem de dificil de curățat cu aceste cure de detox circulante, de fapt, nu există dovezi clare că ar face asta. Toxinele sunt în mare parte concentrate în țesutul adipos. Deci, cu cât procentul de țesut adipos e mai mic, cu atât este concentrația de toxine mai scăzută. Există protocoale de dietetică specială care merg pe anumite afecțiuni, dovedite, nu se fac după ureche, și, în niciun caz, detoxul cu sucuri nu ajută în slăbire, care este motivul principal pentru care lumea apelează la detox.
Motivul este simplu de înțeles: cantitatea de zaharuri, în special fructoză, este foarte ridicată, iar fructoza în exces este toxic hepatic și îngrașă de 3 ori mai tare decât glucoza. Modesta scădere ponderală după astfel de detoxuri se datorează în primul rând unui deficit caloric drastic, a eliminării retenției de apă și a scăderii masei musculare (și descurajant de puțină grăsime). Ori, ne interesează să pierdem grăsime (să scăpăm de o cantitate importantă de toxine) și să menținem sau creștem tonusul muscular, ca să nu ne scadă arderile. După detoxurile cu sucuri, în general, greutatea respectivă este recâștigată rapid, cu procente în plus în favoarea grăsimii.
Consumul ocazional de sucuri proaspete de fructe și legume poate face parte dintr-un regim echilibrat. Consumul în cure ca și terapie poate să nu facă bine oricui și, în anumite cazuri, chiar dăunează.
Dacă scopul tău este scăderea în greutate (masă adipoasă), curele de detox cu sucuri nu sunt pentru tine. Dacă ai probleme de steatoză hepatică (ficat gras) sau diabet zaharat, curele de detox cu sucuri nu sunt pentru tine. Dacă ai început de gută, sucurile nu sunt pentru tine. În schimb, apelează la un specialist pentru a-ți forma un stil alimentar echilibrat și pliabil pe afecțiunile tale, un stil de viață sănătos este mai simplu și mai puțin costisitor decât îți imaginezi!
Ca o regula: mai multe zarzavaturi, mai puține fructe. Sper ca emisiunea de mai jos să vă servească drept inspirație!
© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Facebook Nutriționist Cluj
Programari Cluj-Napoca: 0741929655
Programări Dej: 0264213338 (Venusmed)
Programari Vatra Dornei: 0737031555 (Danaderm) și 0751516175 (Dorna Medical)