fbpx

Suntem în plin sezon de răceală și gripă, și chiar într-un ”val 6” de covid19. Există mult folclor în jurul suplimentelor pentru răceală și gripă, în special în jurul vitaminei C.

Necesarul de vitamina C se face, în general, ușor dintr-o alimentație sănătoasă diversificată. Găsim vitamina C în fructe, frunze verzi și legume. Din păcate, din experiența mea de cabinet, foarte puține persoane consumă suficiente verdețuri și fructe. Iar pentru că stresul oxidativ al vieții moderne este ridicat, iar vitamina C are multe roluri, printre care și cea de antioxidant, suplimentarea ei e adesea binevenită și ”bine simțită”. Doza zilnică recomandată este de maxim 2 g (1000 mg de 2x/zi) pentru un adult iar pentru copii și adolescenți, astfel:

4-8 ani: 650 mg, 9-13 ani: 1200 mg, 14-18 ani: 1800 mg

Literatura de specialitate spune că organismul nu absoarbe mai mult de 200 mg de vitamina C din surse orale, restul eliminându-se renal. Doar vitamina C intravenoasă are o absorbție cu 70% mai mare, urmată de varianta lipozomală. Motivele pentru care doza din suplimnte este de 1 g (1000 mg) , deși avem o capacitate limitată de absorbție, pot fi mai multe, printre care conveniența – oamenii care trăiesc în medii poluate, fumează sau au un nivel de stres ridicat au nevoi mai ridicate de vitamina C.

O doză de întreținere de 1 g (1000 mg) ar trebui să completeze eficient alimentația sănătoasă. Personal, cred că peste 1 g este deja risipă de supliment alimentar și forțare inutilă a funcției renale. Oficial, peste 2 g/zi se consideră deja megadoze și, vorbind strict de răceală sau gripă, studiile spun că poate fi eficientă în răceala normală și ineficientă în infecțiile gripale. Iar în studii recente făcute pe mii de pacienți cu covid19, megadozele pot fi chiar dăunatoare. Studiile nu spun și de ce, însă, pot să intuiesc niște explicații:

Stresul oxidativ este parte din comunicarea noastra imunitară. Când există o problemă în corp, generarea de stres oxidativ semnalizează sistemul imunitar că acolo este o problemă și să trimită ”liniile de intervenție” pentru înlăturarea stresorului. Dacă noi venim cu megadoze de antioxidant cum e și Vitamina C (dar și alți antioxidanți, CoQ10, E, A, polifenoli etc), bruiem această semnalizare și buna funcționare a sistemului imunitar.

Forțarea renală. În special când organismul suferă sub virusurile gripale, forțarea funcțiilor sale nu e din start o idee prea bună. Mai bine lăsăm organismul să își facă treaba liniștit, oferindu-i somn suficient, tratamentul prescris de medic, ceaiuri utile (cimbru pentru tuse, isop pentru plămâni etc), hidratare corespunzătoare și eventual suplimente adjuvante utile. Supele și ciorbele făcute pe carne sau os și cu multe zarzavaturi sunt o idee foarte bună în această perioadă și, desigur, alimentele fermentate pentru caracterul lor pre și probiotic care contribuie la imunitatea noastră prin microbiota intestinală.

Din păcate, afirmațiile de tip ”am luat doza mare de vitamina C în gripă și m-am simțit mai bine” nu este referință științifică. Iar atât timp cât n-a depășit 2 g/zi, este posibil să fie în regulă, fără pericole majore pentru sănătate. Bunul simț ne poate ghida foarte bine prin zicala ”ce-i prea mult, strică”, chiar dacă e din ceva bun.

Dietetician Sigina

Referințe utile:

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/#:~:text=Oral%20vitamin%20C%20produces%20tissue,in%20the%20urine%20%5B4%5D.

https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-C#:~:text=Notably%2C%20intravenous%20administration%20of%20vitamin,Cancer%20Treatment)%20(25).

https://www.imperial.nhs.uk/about-us/news/latest-remap-cap-results

Share This

Share this post with your friends!