Stiu ca tot auziti de „moderatie” de Sarbatori, insa adevarul e ca numai moderatie nu e de Sarbatori: chiar daca ai gati super sanatos si ai evita felurile (foarte) traditionale, tot e mai multa mancare decat ai manca normal si, sa fim seriosi, unele „damblale” cand sa ti le faci, daca nu acum? Asa ca, daca nu bifati moderatia in aceste cateva zile, nu va faceti mea culpa prea tare, ca este destul de dificil. Dar fiti foarte atenti sa ramana o EXCEPTIE si sa nu devina un obicei care sa se intinda si luna anului urmator. Daca zilele de exceptii raman exceptii, reveniti in grafic destul de repejor.
 
Decembrie este luna sarmalelor, carnatului, jumarilor („porc-ăriilor”, în general). Ce trebuie sa siti, inainte sa dati in alte extreme (variante vegane, cu 0 grasimi si alte surogate): bucatele traditionale sunt „comfort food”, adica au mai mult valoare emotionala, socioculturala decat nutritionala. Adică fac bine la suflet, dar nu neaparat la sanatate si silueta. De aceea, este bine, uneori, sa gustam cate un preparat de confort, atata timp cat suntem constienti ce e este si ca nu e musai sa ne ghiftuim. E suficient 1-2 sarmalute, 1-2 bucatele de carnat, piftie (racituri) etc. Si sa mancati cand va e foame, sa va opriti cand v-ati saturat.
 
Mezelurile de Sarbatori. „Daca mezel nu e, antreu nu e.” se cam vede pe la noi. Ce sunt mezelurile? Mezelurile sunt produse derivate din carne (sau aproape – tendoane, sorici, slanină) și sunt de două feluri: tradiționale și industriale. Mezelurile nu sunt recomandate într-un stil alimentar sănătos (decât rar sau foarte rar, foarte rar putând însemna 1 dată, de Crăciun 🙂 și dacă nu sunt patologii care s-o interzică integral) din cauza potențialului cancerigen. Mai precis, când alegeți alimentele, țineți cont de următoarele: mezelurile de casă (afumate tradițional) conțin compuși potențial cancerigeni(hidrocarburi aromatice policiclice sau HAP). Afumăturile din comerț sunt de obicei afumate prin imersie în lichid de afumare, care nu are HAP, dar, ca toate mezelurile din comerț, conțin nitriți, și fac parte din grupa 1 (cauzatoare de cancer, clasificare IARC). Deci dintre două rele, vom alege ”răul mai mic”.
Ca specialist, va recomand să preferați carnea proaspătă (carne albă și roșie cu moderație) în locul mezelurilor, iar dacă veți consuma mezeluri, gustați pentru confort și nu vă ”prelungiți” prea mult cu excepțiile. Faptul că mâncați din paști în Crăciun câte o bucățică de mezel (de care o fi el), n-o să vă ducă la cancer, în special dacă aveți un stil de viață sănătos în general (cu multe verdețuri și mișcare). Și dacă n-aveți istoric oncologic sau chiar cancer de vreun fel.
Jumătate, verdețuri și vegetale, crude sau gătite sănătos
Realizați o variantă de compromis între mâncarea de confort, tradițională, și cea sănătoasă: puneți mai puțină carne grasă la sarmale, strecurați și sărmăluțe vegetale printre cele obișnuite. Creșteți cantitatea de verdețuri, faceți și pireuri de legume la friptură (pireu de broccoli, de telină, de mazăre etc). Puneți puțin pe masă din alimentele care sunt 100% confort pentru papilele gustative (jumări), 0% sănătate. Doar ”de poftă”. Folosiți mai puțin (sau deloc) ulei la mâncarea gătită, preferați să adăugați ulei presat la rece doar în farfurie, dacă este cazul. Puteți folosi iaurt de 10% în loc de smântână. Grăsimile în plus cresc densitatea calorică/porție. Gătiți legumele la cuptor sau la aburi, fără adaos de grăsimi la pregătire, condimentați cu muuulte ierburi aromatice.
Prăjiturile sunt acel lucru care va face sigur să depășiți necesarul caloric zilnic. Puteți vedea aici, într-o postare mai veche, cum puteți reduce ”daunele” meselor de sărbatori. 🙂
Vești bune despre piftie (răcitură)
Răcitura este un aliment foarte sănătos! Partea gelatinoasă pe care o vedeți nu este grăsime, ci colagen bine hidrolizat. Piftia (răcitura) este o sursă de proteine structurale bune pentru încheieturi, da, cea clasică din piciorușe de porc. Adăugați boia și mult usturoi și poate face parte dintr-o alimentație echilibrată de sezon.

 – Vezi despre testul genetic cadou în luna decembrie!!!

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari: 0749651957 (Synobis Medical)
Consiliere la distanță (din țară): vezi condiții aici.

Share This

Share this post with your friends!