Caloriile nu se beau, se mănâncă. Cea mai sigură cale spre dezechilibru metabolic este să modificăm alimentele spre o formă nefiziologică felului în care am fost proiectați să o consumăm. Cu cât sunt mai simplu de mestecat sau de înghițit, cu atât mai rău ne fac. În special alimentele lichide. Când mestecăm mâncarea, se declanșează o serie de neurotransmițători și hormoni care să semnalizeze sațietatea către creier și să comande încheierea mesei.
Pentru aceasta e nevoie de un bol alimentar care să traverseze tractul gastrointestinal tapetat cu receptori care să transmită creierului informații. Semnalul de sațietate ajunge de la creier in circa 20-25 minute după primele îmbucături, ceea ce nu se întâmplă în cazul unei mese lichide. Consumând sucuri, fresh-uri, smoothies, shakes și chiar laptele , nu facem decât să ingerăm calorii care nu ne satură, ca o consecință, vom mânca si mâncare solidă. Shake-urile au logică la terapie intensivă, atunci când un pacient parenteral este scos de pe perfuzii și poate să înceapă să consume hrană semilichidă sau pasirată. Acolo este necesară o formulă specială, care să îi asigure nutrienții necesari pentru recuperare și pentru a începe să mănânce normal cât mai repede.
Băuturile alcoolice sunt o categorie de calorii lichide aparte, între toxic și aliment.
Industria suplimentelor a preluat ideea și a propagat-o în rândul populației (relativ) sănătoase, profitând de faptul că oamenii sunt neglijenți cu privire la alimentația lor, sub sloganul de ”mic dejun rapid și complet”, pe care îl poți lua cu tine pe mașină, în drum spre servici. Aici a fost cârligul care a indus în eroare foarte multă lume.
Singurul lichid necaloric și recomandat tuturor este apa. Apoi ar fi ceaiurile neindulcite și cafeaua, cu atenție la celelalte efecte pe care le au acestea și limitările de rigoare.
Majoritatea bolilor moderne (autoimune, cancere, metabolice, cardiovasculare) țin de stilul de viață defectuos. Cu cap de listă obezitatea – maladia secolului. Curele de slăbire sunt o întreagă industrie construită pe această maladie (vezi Obezitatea – mai mult decât o boală, un sistem!). Dacă vrei să nu greșești, încearcă să te gândești cam cum era alimentația omului ancestral sau măcar a străbunicilor tăi. Cu siguranță n-aveau mixer și strocătoare, consumau mâncarea ca atare, cel mult mezel de casă afumat din carne tocată, și aceea destul de greu de mestecat, astfel încât semnalele de sațietate să ajungă în timp util și să se oprească din mâncat. Ca să nu mai vorbim de munca fizică grea pe care o aveau – și aceasta s-a tot ușurat odată cu apariția mașinăriilor de agricultură moderne.
Există ustensile de bucătărie care utilizează alimentul întreg și se promovează ca ”păstrând toate proprietățile” legumei sau fructului respectiv. Realitatea e că nu e mare diferență în impactul glicemic între un fresh normal și un smothie cu întreaga fibră lichefiată.
Nu spun să nu ne mai atingem niciodată de un fresh sau de o ciocolată caldă, însă acestea trebuie să aibă caracter de ocazie. Preferați forma masticabilă – legume crude sau gătite, fructe întregi, salată de fructe, bucăți de fructe într-un iaurt. Astfel își păstrează fibrele, elemente prețioase pentru sănătatea noastră. Dacă vă place să beți frecvent băuturi naturale, preferați unele cu indice glicemic mic – verdețuri, legume. Legat de ciocolata caldă – eu folosesc pudra de ciocolată caldă Greensugar (fără zahăr) în loc de cacao la checuri sau brioșe. Este tot cacao, dar gata echilibrata ca dulceață cu formula Greensugar – vezi rețetă chec cu 50% mai puțin caloric. Îți recomand ciocolatele Green Sugar cu conținut scăzut de grăsimi (cu vanilie bourbon, scorțișoară, mirodenii).
Te invit să vizualizezi videoul de mai jos și să dai like & follow canalului meu de youtube, dacă ți-a plăcut materialul.