În timp ce industria alimentară marșează pe ”dulcele îngrașă” și oferă tot felul de soluții alternative de dulce de la indulcitori calorigeni la îndulcitori necalorigeni (și artificiali, și naturali), realitatea este că nu caloriile în sine sunt adevărata problemă. De fapt, un cub de zahăr (cam 2 g) are 8 calorii. Aceeași cantitate de grăsimi, dar pentru care nu ne batem capul, ar avea 16 kcal. În cadrul unei alimentații variate și echilibrate caloric raportat la stilul de viață, caloriile care vin din zahăr nu contează atât de tare.

Impactul metabolizării, mai important decât caloriile în sine

Ce contează cu adevărat la zahăr este impactul său asupra metabolismului, și asta vizează tot ceea ce este compus din glucoză-fructoză, chiar dacă este de proveniență naturală! Adică: miere, artar, agave (e mai multă fructoză decât glucoză), zahăr de cocos și alte locțiitoare de zahăr. Excesul de fructoză, așa cum am mai dezbătut, este cauza tulburărilor de metabolism, iar acest exces este greu de făcut din surse naturale. Așa că vina majoră o poartă zaharurile adăugate, toate cele enumerate mai sus – cu reprezentantul principal al grupei, zahărul. Alb, brun, de oricare.

Recomandările unei alimentații sănătoare presupun ca 50% din aportul caloric să provină din carbohidrați complecși (amidon, fibre) și simpli (glucoză, fructoză și altele). 10% din acești 50% pot să fie zaharuri simple, de preferință din surse naturale, integrale, neprocesate – fructe întregi, legume, lactate. În condițiile alimentației moderne, care presupune o mulțime de produse procesate și zahăr adăugat nu doar în deserturi, ci și în mâncare, alimentația omului modern depășește cu mult acel 10% zaharuri simple, și, adesea, nu din surse naturale, care totuși vin ”la pachet” cu fibre, vitamine, minerale.

Glucoza este nutrient vital pentru organism, dacă nu există surse directe (carbohidrați complecși sau simpli), organismul și-o produce singur (prin procesuld e gluconeogeneză – grăsimi, proteine). Fructoza nu este un nutrient esențial pentru organism.  El este catalogat de unii din cei mai rezonanți cercetători în domeniu, dr Robert Lustig, ”alcohol without the buzz”, adică are aceleași efecte metabolice și neurochimice ca și alcoolul. Am dezbătut subiectul și aici + video.

Cum poți reduce fructoza în plus din viața ta?

Sursele de fructoză naturale n-ar trebui să îți lipsească – ele vin și cu alți nutrienți valoroși, iar fructoza nu se absoarbe complet în prezenta fibrelor din alimentele cu care vine. Aportul este nesemnificativ. Dar alimentele de bază sunt puține, iar noi ne plictisim și vrem diversitate. Fructoză în plus este orice sursă de fructoză care nu este prezentă la modul natural în alimente și poți să controlezi cantitatea ei în viața ta. Există îndulcitori necalorigeni naturali – cum sunt cei pe bază de stevia și polialcooli (eritritol, xilitol, maltitol și alții) care nu au impactul negativ al fructozei și sunt listați ca siguri. Un produs pe care îl folosesc de mai mult timp și pot să îl recomand este Green Sugar, produs de Laboratoarele Remedia, care este o combinație între stevia (Reb A) și eritritol, într-o formulă unică face ușor de echivalat dulceața zahărului, dar fără efectele negative ale acestuia. Și abia în ultimul rând fără calorii în plus.

Pentru început, experimentează: dacă folosești două pliculețe de zahăr la cafea – pune unul de Green Sugar, unul de zahăr. Cu timpul încearcă doar cu Green Sugar sau bea cafeaua fără zahăr doar cu lapte. Dacă faci o prăjitură – înjumătățește cantitatea de zahăr, și completează cu Green Sugar. Dacă poți elimina complet zahărul (și tot ce înseamnă glucoză-fructoză) din viața ta sau să consumi foarte rar, este foarte bine. Dar dacă nu poți, poți îmbunătăți dramatic situația înlocuind o bună parte din zahărul adăugat sau înlocuindu-l complet.

Aveți 5% reducere folosind codul de discount

SIGINA

la comenzile realizate pe

 GREENSUGAR.RO ȘI LABORATOARELEREMEDIA.RO

Green Sugar este îndulcitor natural, are zero calorii, dar și zero indice glicemic, un aspect important nu doar pentru diabetici, ci și pentru persoanele relativ sănătoase. 

Bibliografie utilă:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23493539

https://www.muscleforlife.com/do-fructose-and-fruit-make-you-fat-and-unhealthy/
––
© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari: 0749651957 (Synobis Medical)
Consiliere la distanță (din țară): vezi condiții aici.

Share This

Share this post with your friends!