Înțeleptul își face vara car și iarna sanie, e o vorbă din bătrâni. La fel făceau generațiile anterioare și până în prezent cu unele alimente – puneau murături în sezon pentru zilele neproductive (agrar) de iarnă. Murăturile s-au dovedit a fi o variantă foarte sănătoasă de stocare a vegetalelor, atât timp cât sunt doar în saramură. Prin fermentația lactică se generează o serie de probiotice benefice pentru intestin și, implicit pentru imunitatea noastră. Cam 70% din imunitatea noastră e influențată de microbiomul intestinal, așa că am face bine să îl păstrăm sănătos. Alimentele moderne, procesate, medicamentele, stilul de viață defectuos în general îl distrug, un stil de viață echilibrat și o alimentație adecvată **prebiotică și probiotică** face ca bacteriile benefice să prolifereze. Așadar, când luați suplimente pentru imunitate, asigurați-vă că aveți mai întâi baza,”vaccinul” ancestral, murăturile. Atenție, doar murăturile cu sare, nu cele cu oțet și cu zahăr (cum sunt majoritatea murăturilor din comerț). Zahărul ucide bacteriile benefice iar potențialul dietetic al murăturilor scade dramatic.
PREbioticele sunt ”mâncarea” bacteriilor benefice – fibre vegetale, zarzavaturi, leguminoase, cereale integrale. Fără o consecvență în asigurarea unei alimentații prebiotice, strădaniile noastre de a ne asigura PRObiotice (microbii prietenoși) va fi de scurtă durată.
Suplimentele alimentare pentru imunitate pot fi un sprijin mai ales când vin pe un fond de stil de viață sănătos și prebiotic. Pe durata iernii, preferați murăturile asortate de tot felul în fața legumelor de import, pe cât posibil și dacă nu aveți restricție la sare. Persoanele cu restricție la sare (ex cardiovasculare) pot sa consume murăturile cu moderație (câte puțin, zilnic) ca unică sursă de sodiu adăugat.