Problema kilogramelor în plus este mereu hot topic, deoarece reprezintă maladia lumii moderne. Pentru unii, din punct de vedere estetic, pentru alții, estetic +”bonus” medical, deoarece obezitatea este factor de risc major pentru multe din patologiile actuale. Poate ți se pare nedrept ca alții să mânânce ce vor, când vor, iar tu să trebuiască să ai grijă la fiecare îmbucătură pe care o iei, altfel cântarul o ia razna imediat, chiar de la o zi la alta.
Trebuie să îți spun că nu ești singura, majoritatea persoanelor sunt în situația asta. De ce? Persoanele care nu depun sunt mult mai puține, dar îți sar ție în ochi mai tare. Deoarece genetic noi suntem programați să stocăm energie, altfel specia noastră n-ar fi supraviețuit de-a lungul miilor de ani, cei care nu stocau, mureau primii, de inaniție sau cădeau pradă animalelor sălbatice. Astfel că genetica noastră protectivă s-a transformat în dezavantaj, dar doar în ultimul secol. Din nou, de ce?
Revoluția cognitivă, peste adaptarea genetică
Există dovezi antropologice că ar fi existat mai multe specii umane, dar au rezistat nu cele mai ”forțoase”, ci cele mai inteligente. Până să își pună ”mintea la contribuție” la propriu, specia umana nu era decât o altă verigă în lanțul trofic. Omul era fie vânător-culegător, fie vânat, până a găsit soluții să își ușureze existența. Acestea au fost denumite ”revoluția cognitivă” de către antropologi, iar această revoluție cognitivă a luat-o înaintea adaptării organismului la mediu. Adică oamenii au găsit metode mai ușoare de a-și procura hrana, de a o prepara (focul), de a o stoca (înghețare, uscare, afumare, depozitare), și-au fabricat arme și adăposturi care să îi apere de prădători, cu alte cuvinte, și-au folosit inteligența pentru supraviețuire. Însă genetica lor a rămas aceeași.
Genetica pentru supraviețuire față în față cu modernitatea
Astfel că nu cu noi este ceva în neregulă, ci cu mediul pe care, culmea, noi l-am creat. Frica de a nu muri de foame e bine ancorată genetic și e transmisă transgenerațional. Avem o anormală abundență alimentară, și nu din alimentele de bază, sățioase, fiziologice, ci mai ales derivate procesate, ușor de mestecat, cu sațietate scăzută, valoare nutrițională mică și calorii multe. Acestea sunt nefiziologice și ne ”dereglează soft-ul”, astfel că semnalele foame/sațietate sunt alterate complet. Nu ne mirăm că obezitatea este pe trend ascendent. Nu mai fugim după caprioară să o vânăm, dar nici măcar nu ne mai obosim să mai tăiem porcul. Nu mai ardem nici cele 5 calorii pe lângă aragaz să facem un grill, că avem mezelurile gata tăiate de la hipermarket. Nu mai consumăm turte din făină de cereale măcinate manual cu piarta, fibroase și greu de mestecat, care te umplu din trei îmbucături, că avem făină albă, pufoasă, care se topește în gură, nici nu trebuie mestecată, și din care putem mânca mult, prea mult (paine albă, patiserie dulce sau sărată, gogoși etc). Până să ni se semnalizeze sațietatea de către creier, am mâncat mult peste necesități.
Aceste alimente procesate dereglează neurotransmițători și hormoni care ne fac să ne fie foame mai des, să avem nevoie de o cantitate mai mare de mâncare pentru a ne sătura și să creeze adicții alimentare. Aceste adicții alimentare te fac să consumi mai des și/sau mai mult anumite alimente, dar nu de foame, ca în trecut, ci de plăcere.
Industria alimentară, industria slăbitului și detox-ului
Industria alimentară s-a construit pe frica noastră ancestrală de a nu muri de foame și exploatează absolut tot ce poate ca să facă vânzări. Mai ales viața aglomerată a omului modern cu alimente de tip fast food (tot ce se poate lua la mâna și fugi mai departe). Apoi fondul nostru emoțional, cu alimente extrem de palatabile, pe care să le alegem pentru a ne reconforta în diverse situații. În spatele unui produs procesat stau echipe bine structurate de specialiști care să obțină exact gustul fără concurență, să vrei doar produsul lor și să vrei să îl iei cât mai des? Ca o paranteză, ați observat că, în general, băutorii de cola nu beau pepsi, iar cei de pepsi, nu beau cola? Pentru că cele două companii știu cum să își creeze gustul astfel încât să cumperi tot de la ei, nu de la concurență. Și așa se întâmplă cu absolut tot. Lângă industria alimentară și-a făcut loc industria slăbitului, să profite de daunele excesului de (pseudo)mâncare și a sedentarismului modern. Pachete foarte scumpe cu diete de tot felul, cu care ai rezultate pe moment, dar, pentru că nu sunt echilibrate, nu le poți face un stil de viață, ca atare recâștigi tot ce ai pierdut și încă ceva peste. Detox-urile care profită de anxioșii sănătății și cred că își fac un dublu bine – slăbesc și își ”purifică” organismul – vezi detoxificarea, când, de fapt, e suficient să urmezi fiziologia normală a corpului și totul se echilibrează natural.
Fă economie la sănătate și buget
La consilierele de nutriție învățăm cum să ne folosim (din nou!) intelectul în favoarea noastră, și să ne extragem din mediu doar ceea ce ne face bine, astfel ca reglarea neuronală și hormonală să se producă automat, să ne recăpătăm echilibrul alimentar, al greutății și al sănătății fără tot felul de diete și alte capcane ale industriei alimentare și industriei slăbitului. Practic, să înveți să mănânci echilibrat și să te poți menține fără să te autosabotezi cu sau fără știință. Ceea ce faci tu influențează în proporție de 70-90% genetica ta, deci frâiele sunt în mâinile tale.
–
© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari: 0749651957 (Synobis Medical)
Consiliere la distanță (din țară): vezi condiții aici.
S-ar putea să te intereseze și Cum să slăbești sănătos și durabil? și Cum să nu pui kg de Sărbători?
[…] Vezi si e ANORMAL sa luam in greutate?? […]